Kiinnostaako omakustantaminen?

Omakustantaminen puhututtaa. Oletko sinä miettinyt käsikirjoituksesi muuttamista kirjaksi omatoimisesti?
 

 
Omakustantaminen kiinnostaa nykyisin monia. Korkeasta kustannuskynnyksestä puhutaan, eivätkä aina hyvätkään käsikirjoitukset ylitä kustannuskynnystä. Voi olla, ettei kirja sovi kustannusohjelmaan tai tulossa on vaikkapa toinen samaa aihepiiriä käsittelevä kirja. Syyt ovat moninaisia.

Vaihtoehtoinen reitti kirjakauppoihin omakustantaminen, jonka osa kirjailijoista valitsee nykyisin jopa ensisijaisesti. Kaikki eivät koskaan tarjoa tekstejään kustantajille vaan etenevät asian kanssa itsenäisesti.

Kuulun tuohon joukkoon, joka ei ole tarjonnut käsikirjoituksiaan kustannettavaksi, jos joitain kirjoituskilpailuosallistumisia ei lasketa mukaan. Valintani johtui siitä, että minulla oli jo valmiiksi lukijakuntaa, jolla suuntasin esikoisteokseni. En haaveillut suurista lukijamääristä vaan kirjoitin suoraan tietylle yleisölle. Sittemmin lukijakuntani on toki laajentunut, ja olen ryhtynyt pohtimaan omakustantamista laajemmasta näkökulmasta.

Teksti ei muutu kirjaksi sillä, että se on kirjoitettu. Kirjoittaminen on prosessi, joten harva saa käsikirjoitustaan julkaisukuntoon yhdellä kirjoituskierroksella. Tarvitaan editoimista ja esilukijoita, eikä ole lainkaan pahasta hankkia myös kustannustoimitus ja oikoluku tuotokselleen. Omakustantaja joutuu näiden lisäksi pohtimaan kirjan sisuksen taittoa, kansikuvaa ja kannen taittoa, painatusta, markkinointi ja viestintää. Kaikkien lankojen pitäminen omissa käsissä vaatii suunnittelu- ja järjestelytaitoja.

Tämä kaikki voi tuntua hankalalta, mutta on mahdollista oppia. Omat työskentelytapani ovat hioutuneet yritys ja erehdys -menetelmällä, mutta helpommallakin voi päästä.
 

Omakustannuspolulle vauhtia kurssin kautta

 

 
Olisiko mukava saada apua ja neuvoja omakustannusuran alkuun? Eteenpäin pääsee paremmin, kun joku kertoo, mitkä asiat on syytä ottaa huomioon ja mitä kaikkea voi tehdä itse. Ohjaan Wellamo-opistolla Tekstistä omaksi kirjaksi -verkkokurssia (ilmoittautuminen 10.8. alkaen), jolla käydään läpi käsikirjoituksen käsittelyprosessia sekä omakustantamiseen liittyviä muita työvaiheita. 
 
Ryhmässä saat myös vertaistukea toisilta kurssilaisilta, mikä onkin loistavaa. Omakustantaja hyötyy omasta verkostosta, joten kurssin kautta pääset luomaan myös sellaista, mikäli sinulla ei sitä vielä ole. Hyppää siis mukaan!

Ei kommentteja