Usvat - Uusi vanha kirjoitusprojekti

Tajusin, etten ole omia kirjoituskuulumisia suoranaisesti avannut hetkeen, jos ei lasketa Maan mahdin uudelleen julkaisemiseen liittyää pientä editointikierrosta ja kansihommia. Tämän lisäksi varsinaisia uusia kirjojakaan ei ole hetkeen ilmestynyt.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etten olisi kirjoittanut. Viime vuosina olen edistänyt mm. omaa hupiprojektia, jonka ei ole tarkoituskaan johtaa julkaistuun kirjaan vaan saada luotua jotain itselleni tärkeää ja innostavaa. Kyseinen projekti jatkuneekin vielä vähintään jokusen vuoden.

Hupailun ohella matkassani on kulkenut vuodesta 2017 fantasiatarina, jonka juuret ovat 2000-luvun alussa kunnolla käyntiin lähteneessä peliharrastuksessani. Voisi siis sanoa, että se on hautunut ajatuksissani perusteellisesti. Aloitin tosiaan sen kirjoittamisen 2017 ja sen jälkeen olen aloittanut sen alusta vähintään kahdesti. Nyt on  jälleen uusi kierros menossa, mutta hauduttelu alkaa selkeästi tuottaa tulosta.

 

Usvien maailma

Kuva tehty Inkarnatella

Tarina sijoittuu maailmaan, jota ympäröi usva kaikkialta. Usvien läpi on yritetty kulkea siinä onnistumatta. Osa yrittäjistä on kadonnut matkalla, osa palannut takaisin lähtöpisteeseen saamatta selville, mitä usvien toisella puolella on. Vanhojen uskomusten mukaan siellä on jumalten maailma, mutta tätä ei ole kukaan pystynyt todistamaan todeksi.

Maailmassa on kolme valtiota: Ylängöillä sijaitseva Arches, viljava alanko Gredania ja hiljalleen aavikoituvat Narole. Kaikkia näitä asuttavat omat kansansa mutta maailmassa on myös pari kansaa, jotka eivät suoraan kuulu minkään valtion vallan alle. Toisen näistä olemassaolosta kiistellään ja virallisesti kyseistä kansaa ei ole.

Tein jokin aika sitten maailmasta kartan Inkarnatella mutten ole siihen täysin tyytyväinen. Se on kuitenkin  hyvä hahmotelma siitä, mitä haen. Ehkä jossain vaiheessa saan askarreltua siitä vielä paremman version, mutta toistaiseksi mennään tällä. 

 

Tärkeimmät hahmot

 

Hahmogalleria on elänyt varsin paljon vuosien varrella mutta tärkein kokoonpano on pysynyt miltei ennallaan. Toki jokainen heistä on kehittynyt hahmona kirjoitusprosessin aikana.

Tarinan päähahmona voisi nähdä prinsessa Daenan, joka on Gredanian valtion kruununperillinen. Häntä tosin kiinnostaa enemmän oman henkivartijansa vietteleminen kuin valtion velvollisuudet, kunnes tilanne pakottaa hänet suhtautumaan vakavammin oman kotimaansa asioihin.

Ryu Adlere puolestaan on ritari ja Daenan ihastuksen kohde. Hän on kunniallinen ja palvellut ikänsä prinsessaa, jota myös ajattelee huomattavasti enemmän kuin on sopivaa. Koska hän tiedostaa asemansa, hän ei sitä aio käyttää väärin vaan esittää kuin ei edes huomaisi Daenan viettely-yrityksiä. Silti kuvioihin astuva kilpakosija alkaa hänen hermojaan kiristää.

Daenan toiseksi potentiaaliseksi rakkaudenkohteeksi nousee Ena Tuulentytär, joka on kotoisin kaapparikaupungista ja elättää itsensä kyseenalaisin keinoin. Enan ja Daenan tiet kohtaavat sattumalta ja tilanne pakottaa heidät toimimaan yhdessä. Kumpikaan ei alkuun suhtaudu toiseen erityisellä lämmöllä mutta hiljalleen tunteet alkavat kuumentua matkan varrella.

Enan rinnalla puolestaan kulkee Aure, joka lentää hänen ilmalaivaansa ja huolehtii myös sen huolloista. Aure on kaapparikaupungissa erikoinen näky ketunkorviensa ja -häntänsä vuoksi. Hänen huhutaan olevan usvaketuiksi kutsuttua alkuperäiskansaa, jos kohta kaikki eivät usko koko kansan olemassaoloon.

Koska Aure seuraa Enaa ja Ryu on vannonut suolevansa Daenaa, nämä neljä eivät lopulta voi muuta kuin toimia yhdessä saavuttaakseen tavoitteensa. Heillä kaikilla on myös yhteys maailmaa ympäröiviin usviin, vaikka he eivät sitä alkuun tiedäkään.Valitettavasti Daenan ja Enan päämäärät ovat ristiriidassa keskenään, joten konflikteiltakaan ei voida välttyä.

 

Kirjoitusprosessista

Olen tosiaan Usvia työstänyt vuodesta 2017, mutta aina välillä se on ollut niin sanotusti jäähyllä. Nyt viimeisen vuoden aikana tarina on alkanut kunnolla kirkastua minulle itselleni ja ensimmäinen osa on saanut kunnollisen kirjallisen muodon. Valmis se ei toki ole vaan seuraavana hommana on editoida epäkohtia ja syventää hahmoja sekä maailmanrakennusta.

En varsinaisesti tiedä, mikä Usvien kohtalo on, kun ensimmäinen osa valmistuu. Olen pohtinut, haluanko laittaa sen kustantamokierrokselle vai en. Kristallin lapsien kanssahan en näin tehnyt ja pidin siitä, että sain pidellä kaikkia lankoja omissa käsissäni. Toisaalta kustantamon löytäminen toisi etuja, joita indienä ei ole tai joista ainakin joutuu itse maksamaan. Molemmissa julkaisutavoissa on puolensa, enkä tosiaan ole aivan varma, mihin suuntaan haluan mennä.

Toki kustantamokierros ei vielä tarkoita, ettenkö joka tapauksessa voisi julkaista kirja(sarja)a itse, jos kustantomoa ei löydy tai en haluakaan tehdä sopparia. Eikä minun tarvitse tehdä päätöksiä nyt. Silti ajatuksia tulee aina toisiaan pyöriteltyä. Ehkä ne vastaukset löytyvät siihen mennessä, kun saan ensimmäisen osan editointiprosessin vietyä loppuun saakka.

Lisää spefiä kevääseen 2025

Tänä keväänä onkin luvassa yllätys: sain ohjelmaan pari spefikurssia lisää. Ilmoittautuminen kursseille on käynnissä nyt. Molemmat ovat verkkokursseja. Toivottavasti saadaan ryhmät muodostamaan!

Kuva muokattu Pixabayn vapaasti käytettävistä materiaaleista.


Kurkista romantasiaan

  • Joka toinen torstai 10.4.-8.5., klo 17:00-20:15

 

Haluatko kirjoittaessasi yhdistää romantiikan ja fantasian?

Romantasiakurssilla pääset tutustumaan spekulatiivisen fiktion alalajiin, jossa fantasiaelementit ja romantiikka kohtaavat toisensa. Kurssilla opit romantasian perusteita ja kuinka kietoa romantiikka ja fantasia yhteen. Opit romantasiassa käytettävistä toistuvista teemoista, keinoista, kohtaustyypeistä ja henkilöhahmoista.

Kurssikerroilla teemme kirjoitusharjoituksia ja käsittelemme aihetta teoriassa. Voit suunnitella omaa romantasiatarinaa ja henkilöhahmojasi sekä tarinasi juonta kurssin aikana. Kurssilla emme anna teksteistä henkilökohtaista palautetta, vaan keskustelemme tehtävien synnyttämistä ajatuksista. Kurssille voit osallistua, vaikka sinulla ei olisikaan tekeillä romantasiaan liittyvää kirjoitusprojektia. 

Lisätiedot ja ilmoittautuminen

 

Kurkista Ekoscifiin

  • Tiistaisin 22.4.-13.5., klo 17:00-19:30

 

Tahdotko kirjoittaa ajankohtaista spekulatiivista fiktiota?

Ekoscifikurssilla pääset tutustumaan spekulatiivisen fiktion alalajiin, jossa ympäristö on vahvasti läsnä. Kurssilla opit ekoscifin perusteita ja perehdyt genren maailman luomiseen ja tarinankerrontaan.

Kurssikerroilla teemme kirjoitusharjoituksia ja käsittelemme aihetta teoriassa. Voit suunnitella omaa ekoscifimaailmaasi ja henkilöhahmojasi sekä tarinasi juonta kurssin aikana. Kurssilla emme anna teksteistä henkilökohtaista palautetta, vaan keskustelemme tehtävien synnyttämistä ajatuksista. Kurssille voit osallistua, vaikka sinulla ei olisikaan tekeillä ekoscifiin liittyvää kirjoitusprojektia. 

Lisätiedot ja ilmoittautuminen

Kansi Getcoversilta
- silmää miellyttävä budjettiratkaisu indiekirjailijalle

Kirjan kannella on paljon merkitystä. Ehkä olet törmännyt samaan ajatukseen jo aikaisemmin, eikä sitä oikeastaan voi kiistää. Sen enempää asioita kuin ihmisiäkään ei pitäisi arvottaa ulkokuoren perusteella, mutta näin kuitenkin tapahtuu. Siispä kirjan kansi voi vaikuttaa siihen, vilkaiseeko lukija koskaan takakansitekstiä tai kirjan sisusta.

Kannen suunnittelu: GetCovers
Indiekirjailijalla on kuitenkin pitkä myös muita asioita, jotka pitää julkaisussa ottaa huomioon. Kirjan kustannustoimitus ja oikoluku, sisuksen taitto ja teoksen markkinointi nyt ainakin. Kaikkiin näihin saa menemään rahaa ellei pysty osaa tekemään itse. Luonnollisesti joka osa-alueelle löytyy myös palveluntarjoajia hinnastoineen.

Kirjan julkaisussa voi siis päästä kohtalaisen halvalla tai sitten siihen voi kaataa jopa tuhansia euroja. Suurin osa lienee pyrkii pitämään kustannukset kuitenkin kohtuullisina. 

Tästä syystä indiekirjailija joutuukin pohtimaan omaa budjettiaan ja sitä, mikä on mahdollista sen rajoissa. Käytettävissä olevaa summaa on hyvä verrata omaan osaamiseen. Mitä työtä ostat? Mitä teet itse?

 

Omat ratkaisuni kansien suhteen

Vaikka osaan vähän jotain piirrellä, en koe olevani niin hyvä, että haluaisin lähteä tekemään myyntiin tulevan kirjan kantta (olen tehnyt tosin kansia epäkaupallisiin teoksiin omaksi iloksi). Siispä omalla kohdallani kansi tai vähintään kansikuva kuuluu ostettaviin palveluihin.

Olen hyödyntänyt kansikuvan hankkimisessa tätä ennen valokuvaajaa (Kristallin lapset -sarja), digitaiteilijaa (Missä sydän) ja graafista suunnittelijaa (Rajatut). Kaikki kokemukset ovat olleet positiivisia ja kaikki nämä vaihtoehdot toimivat, kun vain löydät henkilön, jonka taiteellinen visio on linjassa omasi kanssa. 

 

GetCovers testaukseen

Kuva: GetCovers
Kun päätin tehdä Maan mahdista uuden kovakantisen painoksen, halusin samalla kokeilla jotain uutta. Olin löytänyt ukrainalaisen kansipalvelun GetCoversin ja olin varovaisen utelias sen suhteen. Yritys työllistää junior-tason graafisia suunnittelijoita, joista samalla kouluttaa ammattilaisia. Se myös tarjoaa indiekirjailijalle varsin budjettiystävällisen vaihtoehdon.

Lueskelin internetin syövereistä hieman muiden kokemuksia ennen kuin itse lähestyin yritystä. Yleisvaikutelma oli positivinen, joskin muutama kirjailija mainitsi kansien tason vaihdelleen suunnittelijoiden välillä. Tämä nyt ei ole sinällään yllättävää. Sama tapahtunee myös ihan suomalaisten freelancereidenkin välillä vaihdellessa. 

Tilasin Maan mahdin uuden kannen tammikuun loppupuolella. Tilaaminen tapahtui englanninkielisellä lomakkeella, samoin kaikki kommunikointi käytiin englanniksi. Kielitaitoa on siis syytä olla, jos kannen aikoo täältä tilata. 

Maksaminen sujui kätevästi luottokortilla (myös Paypal on vaihtoehtona) ja hieman myöhemmin pääsin täyttämään yksityiskohtaisemman jatkokysymyslomakkeen. Sain myös oman kontaktihenkilön, jonka kanssa kommunikoin läpi koko prosessin. Tämä asiakaspalvelija oli erittäin kohtelias ja kirjoitti hyvää englantia.

Kallein kansivaihtoetho luvataan 5 päivässä, mutta omaani pyydettiin kaksi päivää jatkoaikaa. Tein tilauksen torstaina enkä varsinaisesti odottanut kenenkään työskentelevän viikonloppuna, joten olin hieman yllättynyt, joskaan odottaminen ei minua haitannut.

Noin viikko tilauksesta sain kannen ensimmäisen version. Ihastuin sen designiin välittömästi, joten isompia muutoksia ei tarvittu. Sen sijaan kannen mitat eivät olleet täysin kohdallaan. Huomattavaa tässä kohtaa on, ettei yritys kysy tarkkoja mittoja lomakkeellaan vaan ainoastaan kirjan toteutustavan (pehmeä- vai kovakantinen), sivumäärän, paperilaadun ja koon (esim. A5 / 14,8 cm x 21 cm). Näiden perusteella siis suunnittelevat kannen.

Maan mahti on tulossa ulos BoDin kautta eikä ensimmäinen versio kannesta tosiaan vastannut BoDin mitoitusta valitsemalleni kirjatyypille. Pienen tutkinnan jälkeen aloin epäillä, että yritys käyttää Amazonin kansilaskuria, sillä saamani mitat vastasivat aikalailla niitä, jotka itse sain testaamalla Amazonin laskurista ulos. Tämä on siis syytä ottaa huomioon, mikäli olet julkaisemassa oman kirjasi jonkin muun tahon kuin Amazonin kautta. 

Oman kokemukseni jälkeen aion mahdollisen seuraavan kirjan kohdalla lähettää suoraan BoDilta saamani mitat, jotta säästän suunnittelijan ja asiakaspalvelijan vaivoja ja omaa aikaani. Tällä kertaa toimitin kuitenkin BoDin mitat toiselle kierrokselle. Valitettavasti suunnittelija ilmeisesti luki toimittamaani kuvaa väärin eivätkä mitat osuneet kohdalle toisellakaan kerralla. Kolmannella kerralla korostin koko tiedoston mittoja vielä erityisen tarkasti ja lopputuloksesta tuli vihdoin tyydyttävä.

Tätä kirjoittaessa olen tilannut kirjasta koevedoksen, jonka saapuessa näen, miten hyvin kansi lopulta istuu. Jännityksellä siis odotan viimeistä käännettä kansitarinassa.

 

Muutama vinkki GetCoversin kanssa toimimiseen

  • Ole liikkeellä hyvissä ajoin, koska kannesta saatetaan joutua tekemään useampi versio
  • Varmista, että osaat englantia riittävästi kommunikoinnin sujuvuuden varmistamiseksi tai käytä kielitaitoista henkilöä apuna
  • Kerro mahdollisimman tarkasti toiveistasi. Vaikka sinusta tuntuisi, että olet jo selittänyt liikaa, selitä vähän lisää. Vain tällä tavoin voit varmistaa, että visiosi menee perille
  • Ole itse huolellinen ja tarkista saamasi tiedostot ajan kanssa. Anna tarvittaessa palautetta perusteellisesti ja yritä kommunikoida mahdollisimman selkeästi. Käytä tarvittaessa visuaalisia apuja, kuten esimerkkejä kansista, jotka ovat samaa tyyliä, mitä toivot omaasi
  • Jos sinulla on valmis malli kannen mitoista, toimita se yritykselle. Tämä luultavasti säästää kaikkien aikaa. Valitettavasti BoD ei tällaista mallipohjaa tarjoa, mutta jotkin muut palvelut tarjoavat
  • Ole kärsivällinen ja ystävällinen, hitaasti hyvä tulee

 

Omalla kohdallani olen oikein tyytyväinen Maan mahdin kanteen ja uskon käyttäväni GetCoversin palveluita toistekin. Indiekirjailijan budjetti on tosiaan rajallinen eikä meistä jokaisella ole tarvittavaa visuaalista osaamista kannen tekoa varten. GetCovers on budjettiystävällinen ratkaisu, ja itse katsoin myös bonukseksi mahdollisuuden tukea ukrainalaista yritystä.

Maan mahdin 10-vuotisjuhlajulkaisu

10 vuotta indiekirjailijana, kirjoittajana yleisesti toki paljon kauemmin. Aika tunnetusti vain hujahtaa jonnekin ja yhtäkkiä joka asiasta on tosi kauan.

 

Kuva ja kannen suunnittelu: Getcovers
 

Kymmenen vuotta sitten tyrkkäsin maailmalle ensimmäisen e-kirjani. Sitä ennen olin julkaissut jo vuosia netissä fanifiktiota, joten ihan uppo-oudosta jutusta ei ollut kyse, mutta oli siinä silti jotain erilaista, jotain vakavampaa. Paljon oli myös sellaista, mitä puhtaasti en edes tiennyt tuossa kohtaa. Tiesin vain, että halusin saada oman tarinani maailmalle.

Maan mahti ei koskaan käynyt sillä kuuluisalla kustannuskierroksella. Minulle oli selvää, että halusin tehdä asiat itse ja kokeilla ihan omia siipiäni. Ei sillä, etteikö niitä siipiä voisi kokeilla juuri sen kustantamokierroksen kauttakin. Jälkikäteen ajateltuna olisi tietysti ollut kiinnostavaa kuulla, mitä suomalaiset kustantamot olisivat sanoneet japanilaisista roolipeleistä inspiroituneesta neliosaisesta fantasiasarjasta romanttisilla elementeillä. Mutta en silti kadu, että lähdin tämän asian suhteen ihan omille poluilleni.

Kannen kuva: Eveliina Kronqvist
Kaksi vuotta myöhemmin päädyin julkaisemaan Maan mahdin uudestaan, tällä kertaa painettuna. Syy tähän oli puhtaasti se, että ihmisiä eivät tuntuneet e-kirjat kiinnostavan. Edes omaa lähipiiriäni. Painettua kirjaa menikin heti paremmin kaupaksi, joskaan kaikki ei varmasti ollut omaa ansiotani. 
 
Olin nimittäin tuossa kohtaa hiljalleen päässyt tutustumaan toisiin indiekirjailijoihin ja yleisemmin Suomen spefi-piireihin, mikä auttoi saamaan kirjaa myös paremmin muiden tietoisuuteen. Yhtenä merkittävänä henkilönä mainittakoon kirjailija Taru Väyrynen, joka nosti Maan mahtia ja sittemmin koko sarjaa esille omassa blogissaan ja sosiaalisessa mediassaan. Pienelle indielle pitkän linjan kirjailijan tuki oli äärimmäisen merkittävää. Kiitos siitä!

Nyt noista hapuilevista ensiaskelista on totisesti jo aikaa. Merkkipaalun kunniaksi palasin vielä kerran Maan mahdin pariin ja päätin, että vuonna 2025 se saa luvan päästä maailmalle vielä kerran. 

Niinpä nyt luvassa on kovakantinen painos uudella kannella, parilla taidekuvalla ja uudistetulla kartalla höystettynä. Samalla kävin tekstin taas läpi ja tein pieniä parannuksia. Tarinaa ne eivät oleellisesti muuta, mutta tässä oli joka tapauksessa hyvä tilaisuus mm. korjata pari kirjoitusvirhettä ja karsia pilkutusta. 

Samalla tuli huomattua, että kehitystä kirjoittajana on vuosien saatossa tullut. Jos kirjoittaisin saman teoksen nyt, tekisin joitain asioita toisin. Tästä huolimatta totesin, että ihan kelpo avausosa se Kristallin lapset -sarjalle on, enkä koe tarvetta kirjoittaa sitä kokonaan uudestaan. Katseeni on jo tulevissa tarinoissa, vaikka tällaisen hyppäyksen menneisyyteen nyt teinkin.

Maan mahti on siis tänä vuonna tulossa uutena kovakantisena painoksena. Tarkemman päivämäärän kerron myöhemmin, mutta sitä ennen voit kurkistaa trailerin.

 


Kannen suunnittelu: Getcovers
Muut kuvat: Anna Kaija 
(käytössä IbisPaint X:n taidemateriaalit ja Nukababelta ostetut piirtopohjat)
Musiikki: Theojt - Orchestral Adventure Theme / Freesounds