Sain vinkin Wonderdraft-nimisestä fantasiakarttojen teko-ohjelmasta ja otin sen välittömästi kokeiluun. Se on tarkoitettu ilmeisesti Dungeons and Dragons -roolipelikarttoihin, mutta oman lyhykäisen kokemukseni pohjalta voinen todeta, että se soveltuu hyvin myös fantasiakirjojen karttojen työstämiseen.
![]() |
Ensimmäinen Wonderdraftilla luomani kartta. Hieman keskeneräinen vielä tosin. |
Mistä on kyse?
Wonderdraft on maksullinen eikä siitä käsittääkseni ole kokeiluversiota tarjolla. Hinta ei kuitenkaan ollut niin korkea (n. 30 dollarin paikkeilla, kun itse ostin), ettenkö olisi uskaltanut lähteä kokeilemaan. Pidin myös siitä, että ohjelma oli saatavilla kertamaksua vastaan. Perusversio sisältää karttapohjien luomisen sekä liudan erilaisia luonto- ja rakennuselementtejä, joita voit maailmaasi lisäillä. Myös tekstin lisääminen on mahdollista.
Ohjelmaan on mahdollista ostaa myös erillisiä täydennyspaketteja, mutta kuukausimaksua ei ole. Pidän itse tätä merkittävänä ominaisuutena, koska teen karttoja melko harvakseltaan, joten en halua sitoutua toistuvaan maksuun vaan käyttää ohjelmaa aina tarpeen mukaan.
Usvien kartta testikappaleeksi
Itse lähdin luomaan nykyisen fantasiaprojektini Usvien karttaa. Olin aiemmin tehnyt kartasta jo yhden version Inkarnatella ja vilautinkin sen aiemmassa postauksessa. Henkilökohtaisesti sain mielestäni Wonderdraftilla kivemman lopputuloksen kuin Inkarnaten ilmaisilla työkailuilla (Inkarnatesta on saatavilla myös kuukausimaksullinen versio, jolla mahdollisesti saisi hienompaa jälkeä).
Katoin Wonderdraftin käytöstä yhden YouTube-opetusvideon ja se riitti siihen, että pääsin hommassa alkuun. Paljon oppi ihan kokeilemallakin eikä ohjelmassa edes ole toimintoja mitään älyttömän paljon, joten siinä mielessä siihen pääsi sisään melko pienellä perehtymisellä. Ehkä kuitenkin katson myöhemmin vielä muutaman videon lisää, koska toki minulta on voinut jäädä joitain ominaisuuksia huomaamatta.
Jäin pohtimaan, haluaisinko vielä ostaa lisäpaketit, joista toisessa tulee merirosvoteemaisia karttaelementtejä ja toisessa lisää fantasiaelementtejä. Peruspaketissa tosin oli ihan riittävästi erilaisia puita yms., jotta sain visuaalisesti omaa silmää miellyttävän kokonaisuuden aikaan. Kartta on kuitenkin edelleen työstövaiheessa, koska en ole nimennyt kaikkia alueita. Pohdinnassa myös on, haluanko tehdä yksittäisille pienemmille alueille omat yksityiskohtaisemmat karttansa.
Tarpeellinen vai ei?
Osa kirjoittajista keskittyy mieluiten ihan vain itse asiaan eli kirjoittamisen eri vaiheisiin. Spefi-kirjoittajissa lienee kuitenkin kohtalainen määrä heitäkin, joita innostaa myös erityisesti maailmanrakentamiseen liittyvä suunnittelutyö. Tässä kartan luominen voi olla yksi mielenkiintoinen vaihe, joka auttaa myös maailman miettimistä kokonaisuutena.
En silti pidä karttoja välttämättömyyksinä. Myös spefiä voi kirjoittaa ilman karttaa, jos siltä tuntuu. Ehkä tässä onkin hyvä vain kuulostella omia mieltymyksiään. Minua kartta auttaa hahmottamisessa ja maailman konkretisoimisessa.
Kartanteko-ohjelmakaan ei ole sinällään välttämätön. Aina voi myös piirtää ihan itse joko paperille tai digitaalisesti. Tätäkin olen kokeillut ja joskus tehnyt paljonkin. En kuitenkaan koe itseäni erityisen taitavaksi tällä saralla ja siinä mielessä karttaohjelma tuntui auttavan mieleisemmän lopputuloksen aikaan saamisessa. Eli omalta osaltani sanoisin, ettei ostos ollut ehdottoman tarpeellinen mutta se kuitenkin lisäsi tekemiseen liittyvää mielihyvää, joten en luokittelisi sitä turhaksikaan.