Lukupäiväkirja 5/2016: Tuli

Olen niin pahasti jäljessä lukupäiväkirjan pitämisen kanssa, että melkein hävettää. Kirjoja olen kyllä ehtinyt lukea, mutta postauksien kirjoittaminen laahaa pahasti perässä. Rehellinen syy tähän on ollut työkiireet sekä vapaa-ajalla kirjoituskilpailutyön editoiminen ja pelaaminen.Mats Strandberg & Sara B. Elfgren - Tuli

Tuli on Engelfors-trilogian kakkososa, ensimmäisen luin viime vuoden puolella ja se imaisi minut kiehtovaan maailmaansa lähes välittömästi. Ikäni puolesta en ole kohderyhmää, mutta toisaalta kummankin kirjan viimeisellä sivulla kirjailijat sanovat kirjoittaneensa tarinan teini-ikäisille itselleen. Ja juuri siltä tuntui sekä ykkösosa että tämä kakkonenkin. Kirja on kirjoitettu kolmikymppiselle minulle, kun olin teini-ikäinen. Onko tässä mitään järkeä?

Sarjan hahmot ovat aidosti teinejä ja usein myös juuri niin rasittavia kuin nyt vain teinit voivat olla. Samalla he ovat samastuttavia ja ihastuttavan vihastuttavia. Ei kestänyt kauaakaan, kun jo löysin joukosta omat suosikkini ja inhokkini. Olen myös näiden kahden kirjan aikana kehittänyt hahmoihin niin vahvan suhteen, että välitän aidosti heidän kohtaloistaan... niiden inhokkienkin, koska hekin ovat merkityksellisiä.

Tarina puolestaan on sopiva yhdistelmä yliluonnollisia tapahtumia ja lukioikäisten valtataistelusta ja perhe-elämästä muodostuvaa arkea. Nämä kaksi nivoutuvat yhteen muodostaen kokonaisuuden, josta ei aina edes pysty suoraan osoittamaan, mikä osuus on mitäkin. Onko nyt kyse arkisesta haasteesta vai onko taustalla jotain suurempaa? Tällainen pohdiskelu pitää lukijan koko ajan hieman varpaillaan ja pakottaa lukemaan vielä sen kuuluisan yhden luvun, kunnes kello on neljä aamuyöllä eivätkä silmät enää pysy auki ja aviomies huomauttelee, että yöpöydän lampun voisi ihan oikeasti jo sammuttaa.

Odotan jo innokkaasti trilogian viimeistä osaa, Avainta. Kun viime vuoden puolella googlailin sitä, en löytänyt julkaisutietoa suomeksi käännetystä versiosta. Olin jo valmiiksi kauhuissani, sillä alkuperäisteokset ovat ruotsiksi eikä toinen kotimainen minulta valitettavasti kovin hyvin taivu. Nyt kuitenkin löysin tiedon, että Avain ilmestyy itse asiassa ensi kuussa suomeksi. Taitaakin siis mennä tilaukseen piakkoin.


Ei kommentteja