Päivitetty Books on Demand -kokemus ja pieni kirjamainos

Kun julkaisin Maan mahdin, kirjoittelin myös kokemuksestani Books on Demandin käytössä. Nyt Maan mahti on julkaistu painettuna ja Tulen tahto ilmestyy tässä kuussa, joten voisi olla aika hieman päivittää kokemusta.

Anna Kaija Anna Kaija

Kuvat: Eveliina Kronqvist

Edellinen postaus on tosiaan vuodelta 2015: Books on Demand -kokemus.
Käy lukemassa, mikäli kiinnostaa. Kyseinen postaus käsittelee pelkän e-kirjan julkaisua BoD:n kautta.

Kun pelkkä kansikuva ei riitä


Aloitin Maan mahdin työstämisen painettuun versioon kesällä 2016, sain kirjan ulos tammikuussa 2017, joten ihan äkkiä  homma ei sujunut. Tosin tähän ei ole syypäänä BoD vaan omat kiireeni ja hyvin väsyttävä syksy. En siis ajoittain jaksanut edistää asiaa lainkaan vaan lahnasin sohvalla kaiken vapaa-ajan. Ei ihmekään, jos mikään ei edistynyt!

Vasta loppuvuodesta, kun henkilökohtainen tilanne oli kääntynyt positiivisempaan suuntaan, sain ammennettua energiaa projektin viemiseksi loppuun.

E-kirjan luomisessa oli se kiva puoli, ettei minun tarvinnut miettiä kuvankäsittelyä. Eveliina kuvasti minulle kannen ja lisäsi siihen tarvittavat tekstit. Olen tästä hyvin kiitollinen.

Maan mahti


Painetussa kirjassa kansi muodostaa kuitenkin isomman kokonaisuuden, mikä oli omiaan aiheuttamaan minulle stressiä. En ole haka kuvankäsittelyssä, vaikka jotain pieniä juttuja osaankin tehdä. Se ei myöskään ole minulle mitenkään erityisen mielenkiintoinen aihepiiri, en vain jaksa innostua siitä, joten opettelukin on jäänyt lapsenkenkiin. Hiuksia tuli siis revittyä reilusti, kun yritin saada kantta tehtyä, siinä ei nimittäin parane mennä vikaan.

Käytin apuna Books on Demandin kansilaskuria, joka antoi kaivatut mitat. Ongelma vain oli saada kansi toteutettuna niiden puitteissa ja eihän se minulta lopulta onnistunutkaan.

Onneksi kotoa löytyy IT-alan insinööri, joka oli valmis heittäytymään kotigraafikoksi. Harjoittelua se häneltäkin vaati, mutta lopulta kansi kuitenkin saatiin tehtyä. Koska Photoshop on kallis, tyydyimme käyttämään Gimpiä.


Kannesta tuli yksinkertainen, mutta omasta mielestäni se on kaunis. Vihreä väri miellyttää silmääni ja sopii kannen kuvaan.

Kuva pitää upata BoD:iin pdf-tiedostona, joten muutimme sen vielä sellaiseksi doPDF-ohjelmaa käyttäen. Ilmeisesti Adoben maksulliset ohjelmat sopivat tähän tarkoitukseen vielä paremmin, mutta erinäisistä syistä joudun turvautumaan budjettiratkaisuihin.

Tärkeäksi seikaksi huomasin, että kannen mitat tulee pdf:ksi muuttaessa määrittää uudelleen ennen tulostusta, muussa tapauksessa ohjelma tekee siitä A4-kokoisen, mikä ei tässä tapauksessa ollut hyvä juttu.

Itse kannen uppaaminen BoD:iin sujui ongelmitta.

Tulen tahto


Jälleen kerran Eveliina kuvasi minulle hienon kansikuvan, mutta tällä kertaa halusin lähteä tekemään suoraan painettua kirjaa (myös e-kirja tulee saataville, mutta pienellä viiveellä). Niinpä kansi oli jälleen tehtävä kokonaan.

Tällä kertaa käännyin suosiolla kotigraafikkoni puoleen ja hän onneksi oli suostuvainen operaatioon. Tein hänelle kaikki materiaalit valmiiksi, hän kokosi niistä kannen. Tällä kertaa opetteluun ei mennyt aikaa, joten kansi valmistuikin noin tunnissa.


Jatkoimme samalla yksinkertaisella linjalla, jotta sarjan eri osien ilme on yhtenäinen, vaikka kannen väri vaihteleekin. Pdf:n teko onnistui tällä kertaa mutkattomasti ja sen uppaaminen meni yhtä hyvin kuin ensimmäiselläkin kerralla.

Taiton opettelua


Harjoittelin taittoa jo e-kirjaa tehdessä, koska BoD:n editori osoittautui turhan takkuisaksi minulle (en tiedä, oliko vika osaamisessani vai itse editorissa). En osannut tuolloin kuitenkaan ajatella, miten e-kirjan ja painetun teoksen taittaminen eroaa toisistaan vai eroaako mitenkään. Olin myös ehkä hieman haparoiva tekemisessäni, kuten nyt ensimmäisellä kerralla yleensä muutenkin.

Maan mahti


Maan mahdin taitto olikin jälleen rasittava kokemus. Käytin MS Wordia, koska en omista mitään varsinaista taitto-ohjelmaa, saati osaa käyttää sellaista. Word sen sijaan on tuttu.

BoD:lta löytyy taitto-ohje, jota yritin parhaan kykyni mukaan soveltaa. Apua sain myös kirjailija Taru Väyrysen blogista seuraavasta postauksesta:


Ohjeista huolimatta homma ei käynyt ihan ongelmitta ja Word tuntui aina välillä haluavan heittää kapuloita rattaisiin. Kirjoittaessa ei joudu miettimään asetuksia ollenkaan niin tarkkaan kuin taittaessa, joten hommaa riitti.

Täydellinen Maan mahdin taitosta ei todennäköisesti tullut. Olin uuden äärellä ja jouduin lopulta opettelemaan paljon enemmän asioita kuin olin olettanut.

Tiedosto piti jälleen muuttaa pdf:ksi. Oletin, että riittäisi, että sen vain tallentaa Wordissa siihen muotoon ja näin tein. BoD kuitenkin valitti minulle vääränkokoisesta tiedostosta, jolloin jouduin tutkimaan asiaa. Ei se ollutkaan niin yksinkertaista kuin luulin.

Lopulta sain tiedoston muutettua doPDF:llä. Myös sisuksen osalta täytyi muistaa tarkkojen mittojen syöttäminen ennen tulostusta.

Tulen tahto


Uuden kirjan kohdalla olin kaukaa viisas. Tein Maan mahdin tiedostosta itselleni taittopohjan, johon kopioin tekstin Tulen tahdosta. Tällä tavoin sain osan asetuksista kohdalleen välittömästi, mikä helpotti urakkaa.

Pientä viilausta kuitenkin jouduin tekemään. Maan mahdissa prologin jälkeinen otsikko oli epähuomiossa jäänyt vasemmanpuoleiselle sivulle, mikä harmitti minua jälkikäteen (BoD ei valitettavasti tarjoa halvemmissa paketeissaan tarkistusversiota kirjasta ennen kuin se lähtee painoon, joten pdf:n varassa mennään enkä osannut katsoa siitä kaikkea oleellista). Tällä kertaa tiesin laittaa osien otsikot oikeanpuoleiselle (eli parittomalle) sivulle. Jee, hyvä minä!

Sanoisinkin, että kokonaisuudessaan Tulen tahdon taitto aiheutti vähemmän kiukkukohtauksia ja onnistui pienemmällä stressillä. Voi olla, että tein taas mokia, joita en vain ole osannut ottaa huomioon, mutta niistä sitten otetaan opiksi, kun VV:n taitto on ajankohtaista.

Päivitetyt fiilikset Books on Demandin käytöstä


Kuten aiemmasta postauksesta käy ilmi, olin e-kirjan tekemisen jälkeen varsin turhautunut BoD:iin. Tällä hetkellä olen sitä mieltä, etten käyttäisi heidän editoria mieluusti jatkossakaan. Vaikka taitoin tekstin Wordissa ja muunsin sen itse epubiksi, oli e-kirjan tekemisessä kaikenlaisia ongelmia.

Kun BoD:n kautta julkaisee painetun kirjan, saa e-kirjan ilmaiseksi siinä sivussa ilman, että tarvitsee itse muokata tiedostoa oikeanlaiseksi. Tässä säästinkin nyt aika paljon hermoja Tulen tahdon kohdalla, kun minun osuuteni oli laittaa raksi ruutuun. Toivon mukaan saavat tehtyä e-kirjan hyvin painetun version pohjalta.

Kirjan taittaminen itse Wordissa oli kaikista haasteista huolimatta miellyttävämpi kokemus kuin BoD:n editorin käyttäminen. Suosittelenkin siis opettelemaan sen homman, jos haluat joskus itsekin sitä kautta kirjoja julkaista.

Toki myös varsinaisten taitto-ohjelmien (esim. InDesign ja Scribus) käyttäminen on mahdollista, mutta minä en osaa niiden soveltuvuudesta hommaan sanoa juuta tai jaata. Scribusta olen kokeillut, mutta koin sen hankalaksi enkä jaksanut alkua pidemmälle.

Ja loppuun pieni mainostus




Maan mahdin pystyy muuten tilaamaan edulliseen hintaan esim. Adlibriksestä. Jos taas olet kirjabloggaaja, voit tilata itsellesi arvostelukappaleen suoraan Books on Demandilta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: lehdisto@bod.fi. Sinne siis viestiä menemään, mikäli haluat kirjan arvioida blogissasi.

Lue prologi ilmaiseksi.


Tulen tahto ilmestyy tämän huhtikuun aikana kirjakauppoihin, joten kannattaa pysyä kuulolla sen suhteen. Ilmoittan kyllä blogissa ja somessa, kun se on saatavilla.

Myös Tulen tahdosta voi tilata arvostelukappaleen samasta sähköpostista kuin Maan mahdistakin.

Lue 1. luku ilmaiseksi.

8 kommenttia

  1. Tosi hieno postaus työprosessista. Maan mahti on kindlessä odottamassa työkiireiden rauhoittumista (eli kesää). Aiotko jatkaa Bodin käyttöä vai testata muita alustoja, esim type&tell?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että Maan mahti odottaa lukuvuoroaan. :)

      Novelliantologia, jossa olen mukana, ilmestyy Type & Tellin kautta, mutta sen osalta en ole taittamista päässyt kokeilemaan, koska sen taittaa heidän graafikkonsa.

      Type & Tell on ollut harkinnassa jo jonkin aikaa, mutta tällä hetkellä hintaero BoD:iin on niin suuri, ettei vaihtaminen ole ollut vaihtoehto. Jos sitä taas joskus on enemmän irtonaista käteistä, voisin harkita kirjan julkaisua myös sitä kautta.

      Muitakin vaihtoehtoja olen kyllä katsellut, mutta toistaiseksi en ole löytänyt sellaista, mistä olisin aidosti kiinnostunut.

      Poista
  2. Maan mahti on luettu melkein heti, kun se julkaistiin ja Tulen tahtoa odotellaan täällä jo kovasti. Luin tuon ensimmäisen luvun ja nyt ei kyllä millään jaksaisi enää odottaa. Tarina imaisi mukaansa täysin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kiva kuulla, että viihdyit tarinan parissa! :)

      Tarkkaa päivää en osaa Tulen tahdon ilmestymiselle sanoa, mutta se on jo BoD:in julkaisuprosessissa. Veikkaisin, että painettu voi hyvällä tuurilla olla tilattavissa jo ensi viikolla, e-kirjaksi muuntamisessa menee todennäköisesti pikkuisen pidempään.

      Poista
  3. Tervehdys. Olen julkaisemassa kirjaa BoD:n kautta. Taitto on juuri työn alla (Wordilla). Mutta en oikein tiedä, kuinka iso marginaali sivun sisäreunaan eli sidosreunaan pitäisi jättää pehmeäkantisessa, 12x19-kokoisessa, noin 300-sivuisessa kirjassa. Minkä kokoisia nuo sinun kirjasi ovat ja jos ne ovat samaa kokoa (siis 12x19), niin kuinka suuren sisämarginaalin jätit Word/PDF-dokumenttiin? Ja kuinka paljon painetun kirjan sidos nieli sivua?

    Kysyin asiaa BoD:lta, mutta en saanut selvää vastausta, ainakaan vielä: kysyin asiaa toistamiseenkin, täsmällisemmin, mutta toiseen tiedusteluuni ei ole vielä vastattu mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Risto,
      Kiitos kommentistasi! :)

      Kirjani ovat kokoa 15,8 cm x 22,01 cm eli hieman suurempia kuin tuo sinun valitsemasi koko. Sisäreunus on minulla 2,5 cm.

      Maan mahdissa on 55 531 sanaa, joista tuli 240 sivua. Tulen tahdossa sanoja on 62 002 sanaa ja 340 sivua, mutta taitto on hieman väljempi kuin Maan mahdissa. Sivumääräänhän vaikuttaa marginaalien lisäksi myös käytetty fonttikoko ja rivinväli sekä mahdolliset tyhjät sivut ja ylipäätään sivun koko. Samalla sanamäärällä voi siis saada hyvin erilaisia (ja eri paksuisia) lopputuloksia aikaan.

      Toivottavasti saat vastauksia myös BoD:n suunnalta. Onnea projektillesi!

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta, vaikkei siitä nyt kovin paljon apua ollut, koska kirjasi on eri kokoinen. BoD:n suunnalta en ole saanut vastauksia vieläkään. Mutta eiköhän tämä tästä. Saanko vielä kysyä tuosta kirjailijasopimuksesta: miten se käytännössä tehtiin? Ensinkö latasit tiedostot (teksti, kansi), BoD hyväksyi tekstisi ja sen jälkeen tehtiin sopimus? Mutta miten? Siis saitko sopimuksen postissa ja allekirjoitit ja lähetit takaisin, vai miten? Anteeksi, nämä ovat ehkä typeriä kysmyksiä, mutta en tiedä mistään mitään! Ja BoD on niin hidas vastaamaan, mutta sinä vastasit näemmä kymmenen minuuttia sen jälkeen, kun olin pannut viestini! Enkä löydä BoD:n sivuiltakaan mitään.

      Tämä bloggauksesi oli muuten hyödyllinen, koska tämän ansiosta löysin tuon doPDF:n joka toimi erinomaisesti, toisin kuin eräs toinen ohjelma, jota ensin yritin käyttää kannen PDF:ksi muutanmisesa. Luin kyllä minäkin, että pitäisi käyttää maksullista Adobea, koska niin saa paremman laadun, mutta kyllä tuossa minun kannessani ainakin on ihan riittävän hyvä laatu, tulostettunakin näyttää hyvältä. Se tosin on mustavalkoinen ja hyvin yksinkertainen ja koruton.

      Ehkäpä kiitokseksi ostan ja luen kirjasi (jonkin niistä), kunhan tässä joudan. Ne tosin eivät taida olla ihan minun genreäni, mutta ainahan voi kokeilla jotain uutta.

      Poista
    3. Hei!

      Tämä vastaus ei valitettavasti tullut aivan yhtä nopeasti kuin edellinen. ;)

      Kirjailijasopimus tehtiin BoD:n sivuilla sen jälkeen, kun molemmat tiedostot (sisältö ja kansi) oli ladattu sivuille. Muistelisin, että sopimuksen hyväksyminen tapahtui ihan vain lähettämällä tiedot eteenpäin BoD:lle. Tulostin sopimuksen kyllä itselleni sekä paperisena että pdf:ksi koneelle.

      BoD voi jättää hyväksymättä kirjan, jos katsoo siinä olevan laitonta tai muutoin sopimatonta sisältöä. Jos näin käy, sopimus raukeaa siihen. En kuitenkaan ole kuullut yhdestäkään tapauksesta, jossa näin olisi oikeasti käynyt. Luulisin, että kirjailijat tietävät aika pitkälti, millaista materiaalia voi julkaista.

      Vastaan kyllä mielelläni kysymyksiin, jos vain osaan. Olin itse aivan pihalla kaikesta, kun ryhdyin ensimmäistä kirjaa julkaisemaan ja olisi ollut mukavaa, jos joku olisi osannut kertoa yksityiskohdista. Mistäpä sitä voi tietää, kun jotain tekee ensimmäistä kertaa!

      Ostettu kirja lämmittää toki mieltä, mutta ostaminen ei tietenkään ole pakollista. :) Maan mahtia ja Tulen tahtoa saa myös lainattua joistain kirjastoista. Fantasia toki voi genrenä tuntua hieman vieraalta, jos sitä ei ole tottunut lukemaan.

      Toivottavasti saat oman kirjasi julkaistua hyvin!

      Poista