Näin valmistuu indiekirja: kansi

Minulta kysyttiin indiekirjan valmistumisprosessista. Vastaus muodostui lopulta niin pitkäksi, että päätin julkaista sen postaussarjana eri aihealueiden mukaan. Nyt on vuorossa kirjan kansi.



Indiekirjan valmistusprosessi on nyt edennyt kannen tekoon. Aiemmissa postauksissa käsittelin kirjoittamisprosessia ja sisuksen taittoa. Kun kirjaa tekee indiekirjailijana, täytyy kuitenkin myös seuraava askel ottaa itse. Teitpä sitten e-kirjan, painetun kirjan tai molemmat, tarvitset kannen. E-kirjalle tosin riittää pelkkä kansikuva, johon on lisätty kirjailijan ja kirjan nimi, mutta painettu kirja tarvitsee kansitiedoston kokonaisuudessaan.

Mistä sen kansikuvan saa?

Kannen kuva: Eveliina Kronqvist
Jos osaat itse piirtää hyvin tai valokuvata, voit ottaa indiekirjailijana askeleen pidemmälle ja tehdä kansikuvasi itse. Minulla ei ole tällaista osaamista, joten olen kääntynyt toisten taitavien ihmisten puoleen.

Löytyykö lähipiiristäsi osaava kuvaaja? Kenties saat hänet houkuteltua mukaan projektiin. Kristallin lapset -sarjan kannet on kuvannut Eveliina Kronqvist. Hänen muihin kuviinsa voit tutustua vaikka Instagramissa. Tutustuin Eveen itse asiassa kirjoitusharjoituksen kautta ja myöhemmin sain tietää hänen harrastavan valokuvausta. Koska pidin hänen ottamista kuvistaan, päätin kysyä, kiinnostaisiko kirjan kansikuvan kuvaaminen häntä. Kannattaa siis avata suu.

Myös lähipiirin kuvataiteilijoilta tai graafisilta suunnittelijoilta voi pyytää apua kannen kanssa. Toinen keino on hyödyntää sosiaalista mediaa ja kysellä sitä kautta vinkkejä. Tällä tavalla minä löysin Missä sydämen -kansitaiteilijan Elli Hytin Twitteristä. Seurasimme toisiamme jo valmiiksi, mutta silti minulta oli mennyt ohi hänen taiteelliset taitonsa. Kysely siis kannatti ja löysin kansikuvalle tekijän.

Kuvia löytää myös internetistä ja joskus jopa ilmaiseksi. Tässä kohtaa ole kuitenkin tarkkana ja tarkista, millaiset käyttö- ja tekijänoikeudet kuvalla on. Älä käytä kuvaa, jos olet epävarma näistä asioista. Olen hyödyntänyt blogissa aina silloin tällöin Pixabayssa tarjolla olevia kuvia. Niissä ei edellytetä nimeämistä ja kuvia saa käyttää vapaasti. Sivulla on kuitenkin mahdollista "tarjota kuvan tekijälle kahvi", mikä käytännössä tarkoittaa, että kuvasta maksetaan itse valittu summa. Pakollista maksaminen ei kuitenkaan ole. Muitakin vastaavia kuvapankkeja on, joten niitä vain etsimään ja selaamaan, jos budjettisi on tiukka.

Entäs se kannen taitto?

Kannen kuva: Eveliina Kronqvist
Minulle kannen taitto aiheutti harmaita hiuksia, koska vaikka osaan kuvankäsittelyä sen verran, että saan omat kuvani muokattua omiin tarpeisiini, en ole silti erityisen haka hommassa. Menen yritys-erehdys-menetelmällä  ja toisinaan mietin, että pitäisi varmaan jokin kurssi käydä. Photoshopkin olisi kiva, mutta ilmaisella Gimpillä mennään, ellei lottovoittoa joskus napsahda.

Kannen taitto voi siis riippua hyvin paljon omasta osaamisestasi tai taittajasi osaamisesta. Tässä kohtaa siis kannattaakin miettiä, mitä tavoittelee ja keneltä löytyy riittävä osaaminen tavoitteen toteuttamiseen. Freelancerina toimivia graafikoita varmasti on ja heiltä voi kannen tilata, osalta varmasti sen kansikuvankin. Tällainen henkilö voi löytyä myös lähipiiristä.

Minulla sattuu olemaan kotona IT-alan osaaja, joka halusi kokeilla tällaista luovempaa projektia ja on ainakin toistaiseksi suostunut kannet kirjoihini taittamaan. Itse olen istunut vieressä ja yrittänyt samalla opetella, miten mikäkin tapahtuu. Vähän niin kuin ilmainen kurssi. Ehkä joskus osaan jo itse tai seuraavalla kerralla voisi kokeilla tekemistä niin päin, että minä teen ja toinen tarkkailee? Tässäpä siis vinkki, joka voi ainakin lähipiirin kanssa toimia: kantta tehdessä tekijä voi opettaa sinua, jotta myöhemmin voit tehdä itse ja säästää. Vieras ammattilainen ei sen sijaan todennäköisesti tällaiseen järjestelyyn suostu.

Mitä kannen taittoa varten hyvä muistaa?

Tässä vielä listana muutama asia, jotka on hyvä pitää mielessä, kun lähdet suunnittelemaan kirjallesi kantta.

Kirjan koko


Kantta ei voi taittaa ennen kuin tiedät, minkä kokoisen kirjan olet tekemässä. Samoin sinun on tiedettävä, kuinka paljon sivuja kirjaasi tulee. Vasta sitten voit laskea mitat kannellesi. Kannen koon laskemiseen voit käyttää esimerkiksi tätä Books on Demandin kansilaskuria.

Leikkuuvara


Kansilaskuri lisää kannen ympärille leikkuuvaran ja se pitää ottaa huomioon myös tiedostoa tehdessä. Jos laitat jotain elementtejä leikkuuvaran alueelle, ne leikkaantuvat pois lopullisessa tuotteessa. Ole siis tarkkana äläkä laita tekstejä esimerkiksi liian lähelle ylä- tai alareunaa.

Kannen tulee olla yksi pdf-tiedosto


Kansi koostuu etukannesta, takakannesta ja kirjan selästä, mutta nuo kaikki on oltava yhdessä ja samassa tiedostossa. Tiedosto puolestaan pitää olla pdf-muodossa, ainakin Books on Demandin kanssa työskennellessä. Veikkaan muidenkin painotalojen olevan samaa mieltä asiasta. Olen käyttänyt kuvatiedoston pdf-muotoon muuttamiseen doPDF-ohjelmaa, jonka voi ladata netistä ilmaiseksi. Muuntaessa kuvatiedostoa pdf:ksi, on hyvä muistaa vielä tarkistaa, että tiedoston mitat ovat samat kuin kannen mitat. Oletusasetuksena saattaa nimittäin olla, että ohjelma tekee tiedostosta esim. A4-kokoisen.

Mitä vielä?

Kirjan kannen tulisi sopia yhteen sen sisällön kanssa. Voit katsoa vinkkiä muista samantyylisistä kirjoista ja miettiä, mikä niissä mielestäsi toimii ja mikä ei. Kenenkään kansia ei luonnollisesti kannata (eikä saa) lähteä kopioimaan, mutta inspiraation hakeminen ei ole kiellettyä. Toisaalta kannattaa pitää myös mielessä, että omaperäisyyskin voi olla hyvästä.

Lue myös

Näin valmistuu indiekirja: kirjoittamisprosessi
Näin valmistuu indiekirja: sisuksen taitto


Seuraa myös somessa!

https://www.facebook.com/annakkaija/ https://www.instagram.com/afeni84/ https://twitter.com/Afeni84

Ei kommentteja