Kuka on Kristallin lapsien Momi?

Viime kuussa puhuttiin Kristallin lapsien Sennasta, tällä kertaa on vuorossa sukellus Momin taustoihin ja vaiheisiin kirjasarjan aikana. Myös Momi on sarjan tärkeitä hahmoja.


Momi Merkelintytär oli Sennan ohella ensimmäisiä Kristallin lapsiin luotuja hahmoja. Hän on Sennaa räväkämpi ja päättäväisempi eikä epäröi venyttää (temppelin) sääntöjä silloin, kun haluaa jotain. Joku saattaisi luokitella hänet kurittomaksi, mutta itse hän kutsuisi itseään omapäiseksi.

Tämä postaus sisältää jonkin verran juonipaljastuksia Maan mahdista ja Tulen tahdosta sekä pienen kurkistuksen Veden vaistoon. Luet siis omalla vastuullasi tästä eteenpäin.

Momin tausta

Kuva: Herainia
Momi on kotoisin Minolan pääkaupungista Terakonista. Hänen isänsä on kauppias mutta on menestynyt niin hyvin, ettei nykyisin juurikaan purjehdi itse. Hänen äitinsä on kotirouva ja perheellä on myös muutama palvelija.

Lapsesta asti Momia on ollut vaikea saada ruotuun. Hän on tehnyt mitä häntä on huvittanut ja karkaillut juoksentelemaan pitkin Terakonin katuja, vaikka vanhemmat eivät ole pitäneet sitä turvallisena. Toisaalta Momi myös ajatteli nuorempana menevänsä aikuisena hyviin ja rikkaisiin naimisiin jonkun vanhemman herrasmiehen kanssa, jotta voi elää mukavaa ja turvattua elämää.

Kun Maakristallin temppeliin aletaan etsiä uusia temppelineitoja, Momin vanhemmat päättävät, että myös Momin on yritettävä päästä temppeliin parantaakseen mainettaan ja asemaansa tulevaa avioliittoa varten. Momi ei suoranaisesti ilahdu ajatuksesta ja vielä vähemmän hän innostuu, kun oikeasti tulee valituksi. Ensimmäinen kesä temppelissä menee tyynyyn itkiessä, kun Momilta on riistetty vapaus ja hänet on pakotettu palkollisten töihin. Ajan mittaan Momi kuitenkin sopeutuu temppeliin ja oppii venyttämään sääntöjä niin, että saa tehtyä elämästään mukavampaa muttei jää kiinni tekemisistään. Momi pääsee papittaren mukaan seuraavana kesänä hakemaan temppeliin uutta neitoa, joka löytyy lopulta kaukaisesta Nahahan pikkukylästä. Uudesta temppelineidosta Sennasta tulee pian hänen paras ystävänsä.

Momi Maan mahdissa

Kannen kuva:
Eveliina Kronqivst
Kun varsinainen tarina saa alkunsa, on Momin ja Sennan kohtaamisesta kulunut jo neljä kesää. Momi on hiljattain noussut temppelineidosta papitarkokelaaksi, mikä yllätti Sennan ja monet muutkin heidän ikätoverinsa. Momi tunnetaan kurittomuudestaan ja taipumuksesta esittää omia mielipiteitään joskus turhan suoraan, joten monet ovat ajatelleet hänen olevan sopimaton papittareksi.

Vanhemmatkaan eivät ole erityisen innostuneita Momin saamasta ylennyksestä, sillä Momilla alkaa olla jo sen verran ikää, että avioliitto olisi ajankohtainen. Tästä syystä he vaativatkin Momia jättämään temppelin taakseen, mutta tälläkään kertaa Momi ei halua totella heitä. Hän on löytänyt temppelistä oman paikkansa, ja sitä paitsi temppelin vartijaksi on hiljattain saapunut komea ja salaperäinen nuorimies Namurista. Blade on rodultaan dragonia ja dragonioiden sanotaan olevan sukua lohikäärmeille. Momi ei juttuihin usko, mutta tummahipiäinen nuorukainen kiehtoo silti hänen mieltään eikä ajatus rikkaista naimakaupoista tunnu enää järkevältä. Valitettavasti Bladeen on iskenyt silmänsä myös toinen papitarkokelas, Sonja.

Sen enempää Sonjan kuin Mominkaan suhde Bladeen ei ehdi juuri edetä, kun Momi lähtee papittaren avuksi asioimaan Terakoniin. Blade ja eräs toinen vartija lähtevät matkalle mukaan. Reissun aikana Maakristallin temppeliin hyökätään, mutta Momi saa kuulla tapahtuneesta vasta myöhemmin, sillä hänet ja Blade siepataan ennen kuin he ehtivät lähteä paluumatkalle.

Koko tilanne kauheudessaan avautuu Momilla vasta kunnolla, kun temppelin vartija Nera ilmestyy pelastamaan hänet ja Bladen kapokalaisen muukalaisen avulla. Maakristallin temppeli on kukistettu ja näyttää siltä, että valta on vaihtumassa. Temppelin alapuoliset luolat ovat vielä turvallisia, ja jäljellä olevat papittaret, neidot ja vartijat kokoontuvat siellä. Maakristalli on isketty palasiksi.

Momi korotetaan papittareksi, ja hän saa tehtäväkseen matkustaa maailman halki temppeliltä toiselle tavoitteenaan herättää maakristallin voima jälleen. Hänen vartijoikseen lähtevät Blade ja Nera, joilla on yhteydet Tulikristallin ja Vesikristallin temppeleihin. Momia pelastamassa ollut muukalainen, Thyme, ja hänen vaimonsa Astara lupaavat johdattaa joukon Kapokassa sijaitsevaan Tuulikristallin temppeliin. Matkalle mukaan pääsee myös Senna, jota maakristalli ei vieläkään korota papitarkokelaaksi.

Momi Tulen tahdossa

Kannen kuva:
Eveliina Kronqvist
Tulikristallin temppeli sijaitsee Namurin eteläisissä osissa. Yleensä sinne purjehditaan, mutta Momin seurue päättää kulkea maitse. He joutuvat matkaamaan halki Suurmetsän, jota metsähaltiat pitävät omanaan, vaikka se virallisesti on osa ihmisten hallinnoimaa Minolaa. Haltiat eivät ilahdu maillaan kulkijoista eikä yhteentörmäystä voida välttää. Haltianeito Neralla, joka on matkalla vartijana, on kuitenkin yhteyksiä myös metsähaltioihin, ja hän saa järjestettyä tapaamisen haltiakylän johtajan kanssa. Haltiat suhtautuvat Momiin niuhosti mutta toisaalta antavat seurueen jatkaa matkaansa.

Metsän päätyttyä edessä on Namurin kuuman kesäinen ilmasto, joka paahtaa olkapäät ja posket punaisiksi. Momi huomaa pistävänsä silmään paikallisten joukossa vaalean ihonsa ja kullansävyisten hiustensa vuoksi. Isoimman shokin kuitenkin aiheuttaa Bladen käytös, kun nuorukainen päättää ryhtyä sanelemaan, mitä Momi saa ja ei saa tehdä. Ulkona liikkuminen ilman miehen seuraa ei yhtäkkiä olekaan sopivaa, mutta Momi ei välitä kuunnella. Hän onnistuukin aiheuttamaan torilla kahnauksen, kun hänen kaulassaan roikkuva kristalli paljastuu paikallisille. Se on papin merkki eivätkä naiset pääse palvelemaan tulikristallia. Momin epäillään varastaneen temppeliltä. Blade pelastaa Momin pinteestä mutta joutuu samalla paljastamaan, että on itseasiassa pappi Tulikristallin temppelistä. Paljastus jää hiertämään Momin luottamusta nuorukaista kohtaan, mutta siitä huolimatta Bladessa on edelleen jotain hyvin viehättävää.

Matka vie joukon lopulta aina Namurin pääkaupunkiin Ignisiin asti. Sieltä Momi jatkaa matkaa Bladen ja Thymen kanssa kohti Tulikristallin temppeliä. Papit eivät ilahdu hänen saapumisestaan eivätkä ole erityisen halukkaita päästämään häntä kristallin pakeille. Jälleen Blade astuu avuksi ja onnistuu neuvottelemaan Momin perille asti.

Momin yllätykseksi tulikristalli ei ole ihmishahmoinen, kuten maakristalli, vaan jättimäinen lohikäärme. Kun hän koskettaa kiveä ja rukoilee sitä, hän kuulee sen puheen mielessään. Tulikristalli haluaa varmistaa, että hän todella aikoo sitoutua tehtäväänsä, ja antaa vasta sitten siunauksensa Momin matkalle. Myös Blade rukoilee kristallia temppelissä ennen kuin kolmikko lähtee paluumatkalle.

Ignisissä Momi saa kuulla, että Sennan on juuri nähty pakenevan entistä sulhastaan. Nera, Astara ja Blade lähtevät Sennan perään, mutta Thyme vaatii saada puhua Momin kanssa. Mies paljastaa kuulleensa, että Blade teki temppelissä pappien kanssa sopimuksen: Momi pääsi rukoilemaan tulikristallia vain, kun Blade lupautui tekemään samoin ja surmaamaan Momin, ennen kuin hän ehtii herättää maakristallin. Tulikristallin temppelin papit haluavat Bladen herättävän maakristallin ja siten ottavan Minolan Namurin vallan alaisuuteen.

Momi Veden vaistossa

Kannen kuva:
Eveliina Kronqvist
Matka jatkuu Namurista kohti Avalonia, mutta Momin mieltä kalvavat huolet. Senna on sokeutunut kummallisen onnettomuuden yhteydessä paettuaan entistä sulhastaan merenrantaan ja jäätyään hyökyaallon alle. Momi haluaisi auttaa ystäväänsä muttei tiedä miten. Samaan aikaan epäilykset Bladen suhteen raastavat häntä. Hän ei kuitenkaan saa suutaan auki vaan yrittää olla kuin kaikki olisi hyvin.

Matkanteko ei ole helppoa.Vaikka paluu syksyiseen Suurmetsään tuntuu raikkaalta tuulahdukselta Namurin auringonpaahteen jälkeen, pian kosteus ja usva kietoutuvat matkalaisten ympärille. Samalla tavalla sanomatta jääneet sanat jäävät kaivelemaan mieltä ja muodostuvat usvaverhoksi ystävien välille.

Lue myös

Kuka on Kristallin lapsien Senna?


Seuraa myös somessa!

https://www.facebook.com/annakkaija/ https://www.instagram.com/afeni84/ https://twitter.com/Afeni84

Ei kommentteja