Hyvää romantiikkaa kirjoittamaan

Rakkaus saa sydämen sykähtämään, turha sitä on kiistää. Romanttinen kirjallisuus sisältää lukijalle lupauksen onnellisesta lopusta ja jättää mukavan jälkimaun sekä suuhun että sydämeen.

Romantiikka sisältää lukijalle lupauksen. Tarina täyttää tietyt oletukset ja jättää mukavan  jälkimaun, joskus suorastaan herkullisen. Romantiikassa loppu on pääsääntöisesti onnellinen, ja lukijat myös odottavat sitä.
 
Jos loppu ei ole onnellinen, on lukijalle silti saatava aikaan tunne, että parin rakkaus sai tarinan edetessä täyttymyksensä. Muuten kyseessä on jonkin toisen genren tarina, jota on höystetty romanttisilla elementeillä.
 
Edellisen perusteella on helppo sanoa, että romantiikka on kaavamaista ja ennalta-arvattavaa. Osittain tämä pitää paikkansa. Romanttisten tarinoiden kirjoittamiseen on olemassa kaava, jota monet niistä noudattavat. Genressä myös riittää kliseitä niin paljon, että osan niistä tunnistaa sellainenkin lukija, joka ei yleensä romantiikan parissa viihdy.

Onko tämä sitten huono asia?

Ei välttämättä. Ei sen tarvitse olla. Kun tunnet romantiikan kirjoituskaavan ja genren kliseet, voit rikkoa kaavaa ja taklata kliseitä kuin konkari ikään. Toisaalta voit myös hyödyntää molempia sopivasti ja rakentaa herkullisen kokonaisuuden, jossa lukija tietää saavansa juuri sitä, mitä tilasi. Sinä päätät, haluatko olla romantiikan kapinallinen vai rakenteita suojeleva ritari. Ehkäpä molempia sopivassa suhteessa?

Romantiikka ja muut genret

 
Ei ole mitenkään epätavallista, että romantiikka toimii muiden genrejen mausteena. Jokainen meistä lienee lukenut dekkarin, jossa päähahmolla on myös jokin parisuhdeviritys meneillään. 
 
Myös fantasiassa näkee paljon romanttisia sivujuonia. Esimerkiksi J.S. Meresmaan Mifonki-sarjassa on mukana myös romanttisia elementtejä, samoin Magdalena Hain Kolmas sisar -kirjassa.
 
Toisaalta välillä romantiikkaa  höystetään muille genreillä. Paranormaali romantiikka on jo melkein oma genrensä, johon kuuluu kirjoittaa romanssi ihmisen ja jonkin yliluonnollisen olennon välille. 
 
Buumi aiheutti aikoinaan Stephenie Meyer nuorille suunnatullaan Houkutus-sarjalla, jonka päähenkilö rakastuu vampyyriin. Suomalaista paranormaalia romantiikkaa löydät esimerkiksi Sini Helmisen ja Elina Rouhiaisen kirjoista.
 
Romantiikan kanssa käsi kädessä kulkee erotiikka. Romanttisen tarinan ei ole mikään pakko sisältää eroottisia rakkauskohtauksia, mutta yhtä hyvin niitä voi olla mukana. Sinä kirjoittajana päätät, mille kuumuusasteelle haluat tarinasi viedä. 

Kokonaisia ihmisiä myös romantiikassa

Vaikka romantiikka on luonteeltaan rakkausfantasiaa, kannattaa henkilöhahmoista kirjoittaa kokonaisia ihmisiä, joilla on elämässään myös muita tavoitteita kuin rakkauden saaminen.
 
Oikeastaan romantiikassa henkilöhahmot ovat suorastaan kriittisen tärkeitä. Lukijan on tarkoitus heittäytyä heidän rakkaustarinaansa, joten hänen täytyy välittää siitä, mitä hahmoille tapahtuu. 
 
Sinun tehtäväsi kirjoittajana on siis luoda persoonia, jotka koskettavat lukijaa ja saavat hänet elämään tarina yhdessä päähahmon kanssa. Jotta hahmot ja tarina pysyvät jännittävinä lukijalle, tuo hahmoihisi mukaan ripaus särmää, hyppysellinen piilotettuja pelkoja ja kupillinen kuohuntaa aiheuttavia käyttäytymismalleja. 
 
Älä kirjoita täydellistä unelmaa vaan unelma, joka voisi olla tai yhtä hyvin voisi pirskottua pisaroiksi lattialle, jos palaset eivät loksahdakaan kohdalleen.
 

Tule tutustumaan romantiikan rakenteisiin verkkokurssille


Haluaisitko tulla kanssani perehtymään romantiikan rakenteisiin? Ohjaan Wellamo-opistolla verkkokurssia aiheesta. Kurssilla tutustutaan romanttiseen kirjoittamiseen rakennekaavan ja henkilöhahmojen kautta sekä suunnitellaan oma romanttinen novelli/romaani. Jos sinulla on jo työn alla oleva romanttinen teksti, voit hyödyntää harjoitukset sen kehittämiseen. 
 
Jos innostuit, voit ilmoittautua mukaan Wellamo-opiston sivujen kautta 10.8.2021 alkaen. Muihin kursseihin taas pääset perehtymään Kurssit-sivullani.

Ei kommentteja