4 + 1 tapaa piristää koronakevättä sanataiteella

Kotona istuminen voi tylsistyttää ja tekemistä saattaa olla vaikea keksiä. Ehkä joka päivä ei jaksaisi katsoa Netflixiäkään tai tehdä käsitöitä. Kenties voisit kokeilla tarttua kynään ja katsoa, mitä saat loihdittua paperille? Nämä pienet sanataideharjoitukset sopivat jopa aloittelijalle. Käytä kotioloissa ja kierrätä yhä uudestaan!

Kuva Pixabaysta
Minulla on harvoin tylsää kotona, koska voin matkustaa minne tahansa astumatta ulos ovesta. Se onnistuu kirjojen, pelien, elokuvien ja sarjojen avulla näppärästi, mutta joskus se ei vain riitä. Silloin täytyy itse luoda oma seikkailunsa ja lähteä tutkimaan, millaisia maailmoja omasta sisimmästä löytyy.

Myös sinä voit lähteä tällaiselle tutkimusmatkalle. Tarvitset vain kynän ja paperia tai muut mieleiset kirjoitusvälineet. Jos näppäimistön nakutus tuntuu sinusta paremmalta kuin kynän piteleminen, ei se missään nimessä ole kiellettyä. Valitse oma tyylisi, asettaudu hyvään asentoon sopivaan paikkaan ja lähde reissaamaan.

Muista myös, ettei ole väärää tapaa tehdä näitä harjoituksia. Lähtipä tekstisi mihin suuntaan tahansa, se on oikea. Sinun polkusi saa kulkea valitsemaasi suuntaan, älä aseta tiellesi turhia esteitä. Nyt ei tarvitse miettiä, miltä lopputulos näyttää kaverin, pomon tai puolison mielestä. Nämä harjoitukset on tarkoitettu viihdyttämään juuri sinua.

Näissä harjoituksissa voit lisäksi unohtaa kielioppisääntöjen ja pilkun paikkojen kanssa tuskailun. Oleellista on heittäytyminen, ei se, tuleeko jokin lause kirjoitettua täydellisen oikein. Et ole äidinkielen oppitunnilla.

Tarkoituksena ei ole kirjoittaa uusinta hittiromaania tai edes kokonaista novellia vaan kokeilla, mihin mielikuvituksen polut sinut voivat viedä. Sitähän ei sitten koskaan tiedä, jos harjoitusten kautta syntyy jotain isompaakin, mutta sekään ei haittaa, jos ne jäävät hetken huviksi.


1. Kirjoita helppo runo


Kirjoita seuraavat asiat jokainen omalle rivilleen:

 1. Jokin adjektiivi (kuvaava sana, esim. kaunis) ja eläin
 2. Jokin hedelmä ja paikka
 3. Omasta mielestäsi kaunis sana
 4. Vuodenaika ja pelottava paikka
 5. Kulkuväline, joka tekee jotakin
 6. Oma nimesi

Kirjoita jokaisen rivin alkuun sanat "Minä olen...". Saat taivuttaa listattuja sanoja, jos se on tarpeen. Ja näin olet luonut runon. Jos rohkenet, voit vaikkapa lausua sen jollekulle läheiselle.


2. Jatka lausetta


 1. Nappaa lähin kirja tai lehti, jonka löydät kodistasi. Älä mieti, mikä on suosikkiteoksesi tai viihdyttävintä luettavaa. Ota mitä käteen sattuu.
 2.  Avaa kyseinen teos satunnaisesta kohdasta ja sulje silmäsi. Tökkää sormesi satunnaiseen kohtaan avatulla aukeammalla ja avaa silmät. Kirjoita ylös lause, johon osuit sormellasi. Nyt voit laittaa teoksen pois.
 3. Ajasta kännykkäsi tms. hälyttämään 5 minuutin päästä.
 4. Jatka lausetta, jonka kirjoitit äsken ylös. Ei ole oikeaa eikä väärää tapaa. Jatkosi ei tarvitse millään tavalla liittyä teokseen, josta lauseen lainasit, mutta ei se kiellettyäkään ole. Sinulla on vapaus.


3. Kirjoita kuvasta


Valitse alla olevista kuvista yksi. Saat kuvat isommaksi klikkaamalla niitä. (Kuvat ovat Pixabaysta.)
Kun olet valinnut kuvan, ajasta kännykkäsi tms. hälyttämään 10 minuutin päähän.

Lähde kirjoittamaan valitsemastasi kuvasta. Voit kertoa, mitä kuvassa mielestäsi tapahtuu tai kertoa sen tunnelmasta, tunteista, joita se sinussa herättää tai jostain ihan muusta. Kirjoita vapaasti kaikesta, mitä kuva tuo mieleesi. Anna kynäsi tai sormiesi lentää.


4. Kokeile fanifiktiota


Valmistelut
 1. Valitse suosikki-tv-sarjasi, -elokuvasi, -kirjasi tai -pelisi ja kirjoita sen nimi ylös
 2. Mieti seuraavaksi kaksi suosikkihahmoasi kyseisessä teoksessa ja kirjoita heidän nimensä ylös
 3. Lisää listaan mielenkiintoinen paikka kyseisessä teoksessa
 4. Ajasta kännykkään tms. hälytys 15 minuutin päähän

Kirjoita kohtaus, jossa henkilöhahmo 1 saapuu listastasi löytyvään paikkaan ja löytää henkilöhahmon 2 kiperästä tilanteesta. Kohtauksessa hahmojen välinen suhde saa uuden käänteen.


Bonus: kokeile jatkotarinan kirjoittamista kaverin kanssa


Tällä hetkellä ei voi istua kaverin kanssa perinteisesti kahville, mutta voitte piristää toistenne päivää esimerkiksi WhatsApp- tai Messenger-jatkotarinalla. Toinen aloittaa tarinan ja toinen jatkaa tapahtumia seuraavassa viestissä. 

Lyhyitä tarinan jatkoja ehtii lähetellä pitkin päivää, eikä koskaan voi tietää, mihin suuntaan kanssakirjoittaja lähtee tapahtumia viemään. Jännitystä riittää siis niin kauan kuin jaksatte pitää tarinaa yllä.Seuraa myös somessa!

https://www.facebook.com/annakkaija/ https://www.instagram.com/afeni84/ https://twitter.com/Afeni84

Ei kommentteja