Helsingin kirjamessut verkossa ja lippuarvonta [päättynyt]

Kirjasyksy on jälleen koittanut, mutta ei samanlaisena kuin joka vuosi. Kuluvaa vuotta on määrittänyt pitkälti koronapandemian eteneminen, eikä varmasti kenellekään tullut yllätyksenä, että maailmantilanteen vuoksi myös perinteiset Helsingin kirjamessut toteutetaan tänä vuonna etänä 22.-25.10.2020.

 Postausta on päivitetty 18.10.2020.

 

Helsingin kirjamessujen logo

Messuohjelmaa esitetään yhteensä kolmelta lavalta, joista kaksi lähettää livelähetyksiä ja yhden ohjelmat on kuvattu ennakkoon. Ohjelmia on yhteensä 200 ja esiintyjiä peräti 400, joten tarjonta on laajaa. Koska tapahtuma toteutetaan täysin etänä, sitä voi seurata mukavasti kotisohvalta käsin tai mistä tahansa muualta, missä satut olemaan, kunhan nettiyhteys pelittää.

Messujen tämän vuoden teema on tulevaisuus, mikä on tietysti aina ajankohtainen aihevalinta, mutta erityisesti tässä hetkessä sellainen, mikä varmasti mietityttää monia. Millainen on tulevaisuuden maailma ja miltä näyttää kirja-alan tulevaisuus? Polttelevia kysymyksiä!

Luonnollisesti messuilla on myös mahdollisuus ostaa kirjoja ja messutarjouksiakin voi löytyä. Tapahtumaan osallistuu 100 kustantajaa ja kirjakauppaa. Tarjoussivut avautuvat jo 19.10.2020 ja ovat auki 8.11.2020 asti.

Voit selata ohjelmaa messujen omilta sivuilta tai lukaista messulehden.

Tässä vielä pari nostoa ohjelmista, jotka kiinnittivät minun huomioni. Kuvaukset on lainattu messujen ohjelmasivulta.

 

To 22.10., klo 12:00-12:30, Töölö

Kirjakallio: Pimeä peili ja muita urbaaneja kauhutarinoita ja Kuolleiden kirja - Paluu uhriniituntakaiseen

Kirjailijat Mikko Toiviainen (Pimeä peili ja muita kauhutarinoita) ja Magdalena Hai (Paluu Uhriniituntakaiseen) keskustelevat uutuusteostensa ohella moderneista kauhutarinoista ja kauhun kirjoittamisesta. Haastattelijoina Kallion lukiolaiset.

 

To 22.10., klo 15:30-16:00, Senaatintori

Helsingin Sanomat: Historian jännät naiset – Merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja

Mitä yhteistä on tekoparrassa pelanneella baseball-tähdellä, kolumbialaisella huumepomolla, Yhdysvaltain sisällissodan sankarilla ja japanilaisella samurai-soturilla? He olivat kaikki naisia.

Maria Pettersson tutustuttaa meidät voimanaisiin, jotka ovat jättäneet jälkensä historiaan, mutta joista harva on kuullut. Uskomattomien, kauheiden, törkeiden ja sankarillisten naisten tarinat hykerryttävät ja ällistyttävät.

Haastattelijana HS:n toimittaja.

 

Pe 23.10., klo 12:00-12:30, Töölö

Kirjakallio: Unienpunoja ja Kesämyrsky 

Elina Rouhiainen (Unienpunoja) ja Siiri Enoranta (Kesämyrsky) ovat arvostettuja ja palkittuja nuortenkirjailijoilta, joiden teoksia yhdistää paitsi omanlaisensa maailmat myös rivien väliin kirjoitetut tärkeät yhteiskunnalliset teemat. Miten kirjailijat rakentavat teoksensa ja miten käsikirjoitukset syntyvät? Mikä on fantasian ja yleisesti fiktion kirjoittamisen rooli, kun otetaan kantaa yhteiskunnallisiin aiheisiin? Haastattelijoina Kallion lukiolaiset.

 

La 24.10., klo 10:00-10:30, Esplanadi

Haluatko kirjailijaksi?

Oletko haaveillut kirjoittavasi kirjan tai haluatko vinkkejä siihen, miten saada tekstisi kustannettavaksi? Kustantamojen ammattilaiset kertovat käsikirjoitusten valinnasta ja siitä, mitä esikoiskirjailijan tulee tietää.

Keskustelemassa kustantaja Mirjam Ilvas (Kustantamo S&S) ja kustannustoimittaja Maarit Halmesarka (Teos) sekä kustannuspäällikkö Salla Pulli (Otava).

 

La 24.10., klo 10:30-11:00, Esplanadi

Käsikirjoituksesta kirjaksi

Miten käsikirjoituksen tie valmiiksi kirjaksi etenee kustantamossa? Mitä kustantamon työntekijät tekevät? Mihin kustantajia tarvitaan? Kustantamojen ammattilaiset kertovat. Keskustelemassa kustantaja Mirjam Ilvas (Kustantamo S&S), kustannustoimittaja Maarit Halmesarka (Teos) ja Salla Pulli (Otava).

 

Su 25.10., klo 11:00-11:30

Suomen Kirjailijaliitto esittää: Sensuroitu! Mistä kirjailija vaikenee?

Mistä kirjailijat olisivat halunneet kirjoittaa, mutta jättivät kirjoittamatta? Millaista kirjaa kirjailijat eivät koskaan kirjoittaisi? Onko kirjallisuudessa vielä kiellettyjä aiheita? Arto Lappi haastattelee Essi Tammimaata ja Heikki Kännöä.

Näiden ohjelmien lisäksi tarjontaa on laidasta laitaan. Kannattaa tosiaan vilkaista ohjelma läpi ja poimia sieltä omat suosikit.

 

Haluatko voittaa liput messuille?

Sain arvottavaksi lippuja messuille. Arvon 2 x kahden lipun paketin. Lipuilla pääset seuraamaan kaikkea messuohjelmaa ja voit katsoa tallenteita aina 8.11.2020 asti.

Näin osallistut:

 • Kommentoi tätä blogipostausta 17.10.2020, klo 18:00 mennessä
 • Kerro kommentissa, mitkä messujen ohjelmat kiinnostavat sinua erityisesti
 • Lisää kommenttiin sähköpostiosoite, josta sinut tavoittaa, jos voitat

 

Arvon liput 18.10.2020 ja ilmoitan voittajille henkilökohtaisesti.

 

Päivitys 18.10.2020:

Liput Helsingin kirjamessuille voittivat Merja Toppi ja Ritsamoors. Voittajille on lähetetty liput sähköpostitse. Onnittelut!


Hauskoja kirjamessuja!

8 kommenttia

 1. Kirjailijoiden haastattelut kiinnostaa.
  xhilla(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 2. Tuo sensuuriasia kyllä kiinnostaa, sitä ei usein tule ajatelleeksikaan. Toivottavasti keskustelussa mennään kunnolla luihin ja ytimiin ja löydetään niitä aiheita. Lisäksi olisi kiva tietää onko kaikki sensuuri kirjailijoiden itsesensuuria vai onko aiheita, joita esimerkiksi kustantaja ei suostu julkaisemaan. (h.p.romppainen@gmail.com)

  VastaaPoista
 3. Erityisesti kirjailijahaastattelut kiinnostaa. Historian jännät naiset ja sensurointi!
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Siiri Enoranta ja Historian jännät naiset kinostelee! mellanen@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Kirjailijoiden haastattelut kiinnostaa mutta myös nuo haluatko kirjailijaksi ja käsikirjoituksesta kirjaksi ohjelmat kiinnostavat :)
  Ritsamoors84@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Kirjailijahaastattelut kiinnostaa, Anni Kytömäki ainakin jos pitää joku ihan nimeltä mainita. :) Lisäksi Pullopostia Seilin saarelta, sillä kiinnostuin aiheesta kun luin Johanna Holmströmin Sielujen saaren.

  VastaaPoista
 7. Tässä esitellyistä kiinnostaa erityisesti Maria Pettersson.

  kipa.kierto@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Lasten- ja nuortenkirjallisuus kiinnostaa tällä hetkellä työn puolesta eniten. Olisi hienoa saada virikkeitä työsyksyyn messuilta.

  ansku.poso(at)gmail.com

  VastaaPoista