Lukupäiväkirja 13/2016: Naruto 1-12

Päätin jo aikoja sitten, että kun saan kaikki Naruto-mangapokkarit kerättyä, luen koko sarjan ja kirjoitan siitä lukupäiväkirjan. Projektiin varasin 72 päivää eli yhtä monta kuin pokkareitakin on. Koska 72 pokkaria käsittävä postaus olisi yksinkertaisesti aivan liian pitkä, julkaisen aina uuden lukupäiväkirjan, kun olen saanut luettua 12.


23.6.2016 - Naruto 1


Ensimmäisen pokkarin olen noin 12 vuotta sitten lukenut englanninkielisenä fanikäännöksenä. Alkuun suomenkieliset termit tuntuivatkin vierailta, vaikka tunnistin heti niiden merkityksen. Pidin siitä, että tietyt termit oli jätetty japaniksi (esim. genin ja joonin). Ninjatekniikoiden suomenkieliset nimet tuntuivat kankeilta, mutta tämä lienee tottumiskysymys. Eivät ne sen fiksummilta oikeasti japaniksi tai englanniksikaan kuulosta.

Naruto ei ole koskaan ollut hahmona mikään suosikkini, eikä sen puoleen Sakurakaan. Sasukesta ja Kakashista tykkäsin aikoinaan ja heidän takia jaksoinkin jatkaa sarjaa pidemmälle. Tällä kertaa Sasuke ei saanut sympatioitani puolelleen, mutta siihen voi vaikuttaa se, että tiedän, mitä tuleman pitää. Irukasta on sanottava sen verran, että mieshän on ihan symppis ja Konohamarukin on hauska mukula.

Tarina ei vielä päässyt varsinaisesti vauhtiin, mutta kyllähän tässä vielä pokkareita riittää sitä varten.
24.6.2016 - Naruto 2


Toinen pokkari lähti lukuun matkalla kohti juhannuksen viettoa mökillä. Tarina pääsi vihdoin oikeasti käynnistymään ja muuttui ihan alkua mielenkiintoisemmaksi. Tykästyin Kakashin asenteeseen ja ylipäätään hahmoon taas enemmän ja muistin, miksi pidin Sasukesta aikoinaan melko paljonkin. Minulla selkeä heikkous hitusen angstisia nuorukaisia kohtaan, mutta se on pitkään ollut vaimenemaan päin.

Sasukesta kehitin tarinan edetessä melkoiset antipatiat, joten en varsinaisesti haluaisi pitää hänestä. Silti hänessä on jotain... kaikuja menneisyydestä kenties?
25.6.2016 - Naruto 3


Mökin hämärissä oli mukava tarttua kolmanteen Naruto-pokkariin. Siitä en sitten olisikaan enää halunnut päästää irti. Vähän harmitti, ettei laukussa ollut neljättä odottamassa, mutta tokihan pitää muistaa, että tavoitteena oli lukea yksi päivässä. Yritän olla lipsumatta tästä. Enemmän kyllä pelkään lipsahduksen tapahtuvan toiseen suuntaan: joku päivä voi jäädä pokkari lukematta. Ihan heti se ei välttämättä ole edessä, koska tarinan alkupuoli pitää tukevasti otteessaan.

Zabuza ja Haku toivatkin taas lisämielenkiintoa tarina-arkkia kohtaan. Olin unohtanut joitain yksityiskohtia ja olivat sitten kivoja "ylläreitä". Tämä kolmas pokkari oli ehdottomasti viihdyttävin tähän asti.
26.6.2016 - Naruto 4


Siltajuoniarkki tuli päätökseen ja chuunin-kokeet alkoivat. Siltatarina oli yhtä kiva kuin silloin 12 vuotta sittenkin ja ajoi hyvin sisään ninjojen maailmaan. Se myös jo osoitti, ettei kyse ole pelkästä kivasta leikistä vaan tässä tarinassa hahmoja voi myös kuolla.

Naruton ja Sakuran kohellusta katsoessa ei aina muista, että mangassa käsitellään vakavampiakin aiheita. Ehkä päähahmon ei pitäisi olla se kuuluisa koominen kevennys?

Allergiani nostaa vahvasti päätään, mutta samalla pystyn tarkastelemaan Narutoa, Sakuraa ja ehkä Sasukeakin uudella tavalla. He ovat kaikki omalla tavallaan epävarmoja nuoria, jotka etsivät omaa paikkaansa eivätkä vielä täysin luota osaamiseensa, mutta eivät missään nimessä halua näyttää epäröintiään muille. Jokainen sitten kompensoi omin keinoin: Naruto meuhkaamalla, Sasuke esittämällä coolia ja Sakura kurittamalla Narutoa.

En muuten edes muistanut, että myös TenTen ja Temari iskivät alussa silmänsä Sasukeen. Kohta saadaan mukaan myös Ino. Huoh, ei kaikkien tarvitsisi tykätä samasta pojasta.

Mutta joo, tykkään edelleen ja odotan, että saan huomenna tarttua seuraavaan pokkariin.27.6.2016 - Naruto 5


Tämä pokkari keskittyi täysin chuunin-kokeisiin. Kokeen ensimmäinen osio on nyt käsitelty ja kakkosvaihe saatiin alkuun. Olin jälleen unohtanut autuaasti yksityiskohtia, mutta ne palautuivat lukemisen myötä näppärästi mieleen.

Muistin myös taas, miten suloinen tyttö Hinata onkaan (eikä kuolaa Sasukea!). Tuollaisissa ujoissa tytöissä on jotain ihanaa. Hinata vaikuttaa ujoutensa ja arkuutensa vuoksi heikolta rääpäleeltä, mutta ulkokuori voi yllättää. Hänessä on vahvuutta, mutta se ei oikeastaan vielä tässä vaiheessa tullut esille. Jos oikein muistan, Hinatan toista puolta esitelläänkin vasta paljon myöhemmin.

Pientä jännitystä on ilmassa, tarina tiivistyy jälleen. Chuunin-koe ei ole helppo ja siellä taisi tapahtua jotain sellaista, mikä ei kuulunut kokeeseen lainkaan. Onko jo Orochimarun aika? Aavistelenko oikein? Huomenna taas lisää!
28.6.2016 - Naruto 6


Chuunin-kokeiden kakkosvaihe pääsi kunnolla käyntiin ja sieltähän se Orochimaru putkahti kuvioon. En muistanut, minkä takia hän kokeeseen oli tunkenut, mutta sekin palautui aika äkkiä mieleen. Joskaan yksityiskohtiahan vielä tässä vaiheessa ei paljastettu.

Tämä alkaa tuntua aikamatkalta vuoteen 2004, kun olin älyttömän innoissani Narutosta. Samaan aikaan hahmoja tulee kuitenkin tarkasteltua eri tavalla kuin ennen. Naruton meuhaaminen on rasittavaa, muttei saa enää repimään hiuksia päästä, Sasuke on edelleen angstipallero, mutta samalla hitusen sääliä herättävä ja Sakura vaikuttaa tyhjäpäältä, vaikka onkin oikeasti vain epävarma itsestään (ja samalla ihastunut teinityttö). En varsinaisesti tykkää päähahmokolmikosta, mutta toisaalta en ryvä negatiivisissa tunteissakaan.

Jatkoa siis vain kehiin!
29.6.2016 - Naruto 7


Viikko Naruton lukemista takana. Se hujahti yllättävän nopeasti.

Chuunin-koe jatkui edelleen ja nyt sen puuduttava pituus alkoi näkyä. Eikös tässä ollut vielä kolmaskin osuus? Tuleeko sen jälkeen jo Itachin ensiesiintyminen? Alan jo pikku hiljaa odottamaan sitä. Ehkä välissä oli jonkinlainen Orochimaru vs. kolmas Hokage -ottelu. Arh, en muista enää, missä järjestyksessä asiat tapahtuvat!

Ei siis auta kuin lukea eteenpäin. Olen edelleen innokas tarinan suhteen, mutta tosiaan tämä koe alkaa jo puuduttaa. Onneksi mielenkiintoisempia kohtia on edessä päin.

Suomennos ei muuten enää tunnu niin tönköltä kuin alkuun. Joko olen tottunut siihen tai sen taso on parantunut, ehkä molempia.
30.6.2016 - Naruto 8


Kesäkuu on näköjään ehtinyt päätökseensä, mutta Naruto on vasta alussa. Chuunin-kokeet puuduttavat, mutta sitkeästi olen lukenut eteenpäin. Tämä juoniarkki ei ole yhtään minun juttuni, tuskastuin siihen animessa ja niin kävi nytkin. Onneksi sen jälkeen tulee parempia ja mielenkiintoisempia juoniosuuksia (tosin on niitä tylsiäkin luvassa vielä, valitettavasti).

No, enpä toisaalta odottanutkaan, että tämä haaste olisi pelkästään hauska. Urakka on isohko, joten siihen mahtuu monenlaisia hetkiä. Naruto on omalla tavallaan hyvä sarja, mutta omalla tavallaan myös huono. Tai ehkä se on vain keskimäärin ihan kiva. En tiedä. Katsotaan, mihin suuntaan mielipide tässä matkan varrella kehittyy.
1.7.2016 - Naruto 9


Edelleen niitä pahuksen chuunin-kokeita. Tällä kertaa esiteltiin Hinatan ja Nejin taitoja. En muistanutkaan, miten k-päähahmo Neji on, mutta hänkin taitaa matkan varrella hieman kehittyä ihmisenä.

En voi sanoa, että lukeminen on tällä hetkellä varsinainen nautinto, mutta kitkutellaan nämä nyt läpi kuitenkin...
3.7.2016 - Naruto 10 ja 11


Eilen jäi Naruton lukeminen välistä, koska kirjoittelin Level up!:n puolelle postauksia varastoon ja pelasin innokkaasti uutta Star Oceania. Tänään sitten bussimatkalla Tampereelle ehti hyvin ahmaista kaksi pokkaria.

Chuunin-kokeisiin saatiin pieni tauko kolmannen osion karsintojen jälkeen. Tauko oli todella virkistävä! Juoni eteni hieman ja tavattiin uusia hahmojakin, myös parin hahmon taustat valaistuivat hieman.

Olikin pettymys, miten nopeasti palattiin chuunin-kokeisiin, mutta ehkä ne ovat kohta ohitse ja pääsen lukemaan muutakin. Narutolla on hyvät hetkensä, sitten sillä on nämä huonot...
4.7.2016 - Naruto 12


Ja niin saatiin chuunin-kokeiden kolmas osio kunnolla alkuun! Taistelua ja vähän lisää taistelua siis luvassa.

Kiinnitin huomiota ilmiöön, joka tuntuu toistuvan kautta linjan Narutossa (en muista, tapahtuuko tätä myöhemminkin): taistelujen lomassa selitetään niin vastustajien ninjatekniikoista kuin heidän kauheasta lapsuudestaankin. Tajuan, miksi näin on tehty, täytyyhän lukijan saada tietää kyseiset asiat. Valitettavasti ne syövät realistisuutta ja tuntuvat päälle liimatuilta, koska ei kukaan oikeassa taistelutilanteessa kävisi tuollaisia pitkiä keskusteluja. Fiilis on sama kuin videopelien tutoriaaliosuuksissa, mutta niissä sen sentään paremmin hyväksyy, koska täytyy oppia taistelemaan voidakseen taistella.

En toisaalta tiedä, miten nämä jutut olisi sarjakuvassa paremminkaan toteuttaa. Erilliset infodumpit olisivat nekin puuduttavaa luettavaa. Ehkä kuitenkin lapsuustarinat voisi säästää johonkin toiseen kohtaan, johon ne istuvat luontevammin? En tiedä, joka tapauksessa tällainen rakenne vähän töksähtää minulle.
Ensimmäiset 12 Naruto-pokkaria ovat nyt takana. Tätä lukupäivää kirjoittaessa on ollut hauska huomata, miten suhtautumiseni on muuttunut lyhyessä hetkessä. Alussa tavoitin vanhan, tutun innostuksen, sitten touhu alkoi jo puuduttaa. Jatkan kuitenkin haasteen parissa, vaikka välillä olisi vaikeaa. Haluan tehdä tämän loppuun, sen jälkeen voin sanoa lukeneeni Naruton kokonaan.

Ei kommentteja