Mitä teen, kun välttelen kirjoittamista?

En yleensä suoranaisesti välttele kirjoittamista, mutta joskus teksti ei vain kulje. Silloin erilaiset sijaistoiminnot astuvat kehiin.

 • Surffaan netissä

Facebook - Twitter - Kristallimaailma - blogit -rinki pyörii. Aikaa valuu hukkaan, koska missään ei tapahdu samaa vauhtia, kun minä klikkailen paikasta toiseen. Tätä tosin teen myös väsyneenä, jos työpäivän jälkeen olen niin puhki, ettei ole toivoakaan saada mitään fiksua aikaan.

 • Siivoan kaapit

Näyttääpäs kylppärin kaappi sotkuiselta. Onpas vaatekaapissa taas sekamelska. Pitäisiköhän tehdä asialle jotain? Mikään ei ole parempi hetki kaappien läpi käymiseen kuin kirjoitusjumi.Tässä on se hyvä puoli, että nuo hommat pitäisi oikeasti saada joskus tehtyä. Yleensä olen siivousurakoiden suhteen toivottoman laiska, joten kirjoitusjumini palvelee yleistä siisteyttä erinomaisesti.

 • Luen kirjoja

Luen kyllä muutenkin, mutta silloin, kun omaa tekstiä ei synny, jää enemmän aikaa paneutua muiden tuotoksiin. Usein minusta tuntuu, etten ehdi lukea niin paljon kuin haluaisin tai niin paljon kuin kirjoittajan pitäisi, mutta jumien aikaan saan tällä saralla otettua itseäni niskasta kiinni.

 • Pelaan

Joskus pelaaminen "aiheuttaa" jumin. Tosin suoranaisesta jumista ei kai silloin voi puhua. Pelit vievät toisinaan mennessään, jos ovat niin hyviä, ettei malta siirtyä pelaamiselta kirjoittamaan. Upeisiin pelimaailmoihin on ihana uppoutua, mutta niihin on myös hyvä paeta, kun teksti ei luiska. Aivot tulee käännettyä täysin eri vaihteelle ja kirjoitusjumista aiheutunut epämukava olo unohtuu. Helpottavaa.

 • Leivon

En edes osaa leipoa, mutta jumituksen aikana jotain leipomuksiakin voi syntyä. Tällä hetkellä yritän löytää sopivan VHH-sämpyläreseptin, koska tarvitsen aamuihini jotain nopeaa evästä, joka kuitenkin täyttäisi vatsaa sopivasti.


Usein leipomukseni ovat vähän sinne päin ja maussakin on monesti valitettavaa. Ehkä vielä joskus opin, mutta toisaalta ruoanlaitto ja leipominen ovat molemmat sellaisia juttuja, jotka eivät yleisesti ottaen kiinnosta minua enkä siksi jaksa paneutua niiden opiskelemiseen.

 • Neulon

Kirjoitusjumien aikaan saa monesti neulomispuuskan. Aloitan uuden projektin, joka jää kesken, kun pääsen jumistani eroon. Sen kimppuun on kuitenkin hyvä palata, kun jumitus seuraavan kerran iskee tai muuten vain haluaa pitää vähän taukoa kirjoittamisesta. Joskus saan jotain valmiiksikin.


 • Häiriköin ihmisiä

Olen epäsosiaalinen möllykkä. Minulla on usein iso kynnys lähteä juttelemaan kenenkään kanssa, omille kavereillekin on välillä vaikea laittaa viestejä. Jos jumi on kuitenkin tosi paha ja pitää saada korvaavaa puuhaa, saatan saada kummallisen sosiaalisuuspiikin. Pelottavaa.

Yleensä tosin roikun vain M:n riesana.Tällaisia sijaistoimintoja tulee tosiaan harrastettua silloin, kun ei syystä tai toisesta saa tekstiä syntymään. Moni on samoja juttuja, joita muutenkin teen vapaalla, mutta jumituksen aikaan ne korostuvat. Osasta tosin on hyötyäkin, kukapa ei haluaisi siistiä kotia ja onhan sieltä vaatekaapista kiva löytääkin jotain seuraavan parin viikon ajan.

2 kommenttia

 1. Kirjoittaminen on sekä näpyttelyä että ajattelua. Alitajunta työstää kirjoittamista salaa... siksi usein inspiraatio iskee vaikkapa lenkillä tai muissa paikoissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. "Tyhjiä hetkiä" tarvitaan, että aivot voivat prosessoida tekstiä.

   Poista