Maan mahdin päähahmojen luomisesta

Maan mahdissa esitellään liuta hahmoja, joista osalla on suurempi, osalla pienempi rooli. Jokainen on kuitenkin omalla tavallaan tärkeä ja vaikuttaa tarinan kulkuun. Juttelin menneenä viikonloppuna erään kirjan lukeneen henkilön kanssa muutamista hahmoista ja tuo keskustelu oikeastaan herätti halun avata hieman hahmojen taustoja täällä bloginkin puolella.

Tämä postaus ei kuitenkaan ole spoilaava eli en käsittele hahmojen tarinallisia taustoja vaan pikemminkin heidän luomisprosessiinsa liittyviä asioita ja ajatuksiani. Päätin nostaa postaukseen päähahmokuusikon sen sijaan, että olisin käynyt läpi jokaisen sivuhahmokin. Toki myös he ovat tärkeitä, mutta ihan kaikkeen ei voi samalla kertaa paneutua.Neito Senna

Senna taisi olla ensimmäisiä hahmoja, jotka tarinaan loin. Alkuperäisessä suunnitelmassani hänen oli tarkoitus olla koko tarinan päähahmo. Olin ajatellut kertovani koko jutun hänen näkökulmastaan ja yksikön ensimmäisessä persoonassa. Minulla oli itse asiassa aika paljon tekstiäkin jo kirjoitettuna siten, kunnes päätinkin tehdä toisin ja kirjoitin alun käytännössä kokonaan uudestaan.

Sennan esikuvana toimi Final Fantasy XIII:n Oerba Dia Vanille, mutta hän ei ole kuitenkaan mikään Vanillen täydellinen kopio. Ulkonäössään heillä on samankaltaisuutta ja jotkin luonteenpiirteet voivat olla yhteneväisiä, mutta Senna alkoi hyvin pian elää omaa elämäänsä ja jätti esikuvansa taakseen. En oikeastaan alkuun edes tietoisesti pyrkinyt tällaiseen, mutta jossain kohtaa havahduin siihen, että Senna oli täysin irtautunut omaksi itsekseen.

Kun muut päähahmot tulivat mukaan, Sennan rooli tarinassa pieneni jossain määrin. Täysin merkityksettömäksi hän ei silti jäänyt, mutta hänen tarinansa otti uuden suunnan. Valinta oli alkuun ehkä jopa hieman kipeä, mutta mielestäni se oli silti oikea.

Neito Momi

Momi oli alkujaan suunniteltu tärkeäksi sivuhahmoksi, tavallaan tukemaan Sennan tarinaa ja tuomaan mukaan sopivasti draamaa. Kun sitten päätin muuttaa tarinan kerrontatyyliä, Momi alkoi välittömästi huitoa ja mekastaa oman roolinsa kasvattamisen puolesta. Tällä hetkellä voisi melkein sanoa, että hänen merkityksensä voi olla jopa himpun verran suurempi kuin Sennan, mutta toisaalta näitä on aika vaikea vertailla keskenään.

Momilla ei ole samanlaista esikuvaa kuin Sennalla. Olen kuitenkin käyttänyt samannimistä hahmoa eräässä fan fiction -tarinassani vuosia sitten. Mutta kuten Sennankin kohdalla, tämä uusi Momi levitti siipensä ja lähti lentoon kohti omaa polkuaan. Hänessä on yhtymäkohtia menneeseen, mutta täysin samasta hahmosta ei silti ole kyse.

Vartija Nera

Myös Nera on vetänyt esikuvansa Final Fantasy XIII:sta. Pidin hyvin paljon Oerba Yun Fangista ja hänen piirteitään on sitä myöten Neralle siirtynyt. Neran taustatarina, jota Maan mahdissa ei tosin vielä avattu kovin pitkälle, on kuitenkin hyvin erilainen kuin Fangin.

En tiedä, saisiko kirjailijalla olla suosikkeja omien hahmojensa joukossa, mutta ei kai sitä toisaalta voi välttääkään. Nera on minulle tällainen. Toivon, ettei se tulevaisuudessa vaikuta siten, että painotan liikaa hänen hyviä puoliaan ja jätän heikkoudet pimentoon. Tämä on oikeasti asia, johon minun pitää kiinnittää huomiota, koska olen kehittänyt ehkä hitusen liiankin vahvan kiintymyssuhteen Neraan.

Voitte muuten uskoa, että kun aiemmin mainittu lukija kertoi Neran olevan hänenkin suosikkinsa, minä suorastaan kehräsin. Tuhma minä, ei omia hahmoja saisi fanityttöillä! Nera totisesti on minun sokea pisteeni, joten tarvitsen tarkkuutta aina, kun kirjoitan hänestä.

Vartija Blade Kronius

Blade-niminen hahmo esiintyi minulla samaisessa fan fiction -tarinassa kuin Momikin (samoin Astara ja Thyme, tykkään kierrättää nimiä, anteeksi siitä). Hänkin on kokenut evoluution ja löytänyt itsensä Maan mahdissa, hän ei siis ole sama heppu kuin aiemmin.

Bladen kohdalla olen tullut siihen tulokseen, että hän voisi olla nuorille aikuisille suunnatusta romanssikirjasta. Pahimmat kliseet olen ehkä onnistunut editointikierroksella karsimaan, mutta aina kun luen Twitterissä Brooding YA Heron twiittejä (kiitokset Vaarnalle tästä vinkistä), puistelen päätäni itselleni ja mietin Bladea. Voi apua! Onneksi tarinani ei sentään sijoitu lukioon, muuten olisin totaalisen pulassa.

Blade ei ole sitä miestyyppiä, josta itse erityisemmin pidän, mutta tykkään jostain syystä silti kirjoittaa hänestä. Hän on minulle silti edelleen vähän liukas saippuapala, joka meinaa lipsahtaa otteesta ja jonka aikeista ei pysty koskaan olemaan täysin varma. Häneen haluaa luottaa, muttei pysty, ainakaan täydellisesti.

Maan mahdissa Bladesta ei vielä kovin paljon kerrota, mutta hänen roolinsa tulee kasvamaan matkan edetessä. Myönnettävä on, että hieman jopa odotan sitä, että pääsen todella porautumaan hänen taustoihinsa.

Astara Leveduier

Kuten jo tuossa aiemmin mainitsin, on Astarakin kokenut tarinoissani yhden esiintymisen. Silloin tosin vain hyvin pienessä sivuroolissa ja hyvin erilaisena hahmona kuin Maan mahdissa. Hän oli myös Maan mahdin ensimmäisessä versiossa erilainen kuin lopullisessa versiossa. Hänen osaltaan jouduin tekemään kaikista eniten uudelleen kirjoittamista jopa repliikkejä myöten. Nyt jatko-osaa työstäessä hän on ehkä kaikista vaikein näkökulmahahmo kirjoittaa, koska hänen osaltaan on otettava muita hahmoja tarkemmin huomioon, kenen kanssa hän puhuu ja millä kielellä. Se on haasteellista, mutta samalla hauskaa.

Astaran taustatarina oli alusta asti selvä, mutta en osannut ottaa sitä riittävän hyvin silti huomioon Maan mahdin ensimmäistä versiota kirjoittaessani. Juuri tämän takia jouduin kirjoittamaan monia kohtia uusiksi. En silti pidä sitä huonona. Joskus hahmon kehittämiseen tarvitaan harhailua.

Thyme Levedueir

Thyme on kenties päähahmojoukkiossa jäänyt vähimmälle huomiolle, vaikka hänellä on oikeasti taustatarinaa melkoisesti. Tästä tarinasta on jonkin verran annettu vihiä, mutta aivan kaikkea ei Maan mahdissa vielä paljasteta.

Vaikka Thyme sai nimensä samaisesta fan fiction -tarinasta, jonka olen tässä jo monesti maininnut, hänen esikuvakseen nousi Final Fantasy XII:n ilmapiraatti Balthier Bunansa. Balthierissa on paljon sellaista, mistä pidän ja halusin varastaa tuosta charmista pienen rippusen omalle hahmolleni.

___

Maan mahdissa on tosiaan liuta myös muita hahmoja, joista olisin voinut kirjoitella ajatuksiani. Ihan jokaista sivuhahmoa en luonnollisesti ole miettinyt yhtä tarkasti kuin päähahmoja, mutta heilläkin on hippusen taustoja olemassa. Näistä taustoista ei kuitenkaan kerrota suoraan edes Maan mahdissa vaan ne ainoastaan vaikuttavat hahmojen käytökseen ja toimintaan. Kirjasta tulisi liian raskasta luettavaa, jos aivan kaiken analysoisi puhki lukijoita varten.

Myönnettävä on, että tykkään hahmojen kehittelemisestä paljon ja siksi siihen on tullut uhrattua aikaa. Monesti teen hahmoprofiileja ennen varsinaisen kirjoittamisen aloittamista ja täydennän niitä sitten tarpeen mukaan matkan varrella.

Sekin on sanottava, että tuo viikonlopun keskustelu oli varsin antoisa. Oli yhtä aikaa sekä kiinnostavaa että hämmentävää kuulla lukijan ajatuksia hahmoistani. Se myös antoi pontta jatko-osan kirjoittamisen suhteen. Tietysti se on tällä hetkellä hitusen ongelmallista, koska olen korviani myöten kiinni toisen työn editoimisen kanssa, mutta yritän varastoida tämän hyvän energian myöhempää käyttöä varten ja säilöä sen myös tähän postaukseen.

Ei kommentteja