Haaste: Unpopular Bookish Opinions

Sain haasteen Päiväunien salainen elämä -blogin vaarnalta.

Säännöt:
1. Linkkaa haasteen antaja blogipostaukseesi. Lisää haasteen säännöt postaukseen.
2. Vastaa haasteen kysymyksiin.
3. Lähetä haaste vähintään kolmelle henkilölle ja linkkaa heidän bloginsa postaukseesi.
4. Ilmoita haasteen saajille haasteesta ja linkkaa heille postauksesi.1. Kirja tai kirjasarja, josta kaikki muut pitävät, mutta sinä et.

Voi ei, nyt kyllä kerään vihat niskaani, mutta antaa mennä. Vastaus tuli heti selkeänä mieleen: Taru sormusten herrasta. Noin, nyt se on sanottu.

Arvostan kyllä Tolkienia fantasian isänä ja onhan hänen luomansa maailmakin kiehtova ja kiinnostava. Valitettavasti Taru sormusten herrasta -kirjojen tyyli häiritsee minusta tarinaa. Minä tuskastun Tolkienin kuvailuihin ja aivan erityisesti lukuisiin lauluihin lukiessani. Ne saavat minussa aikaan syviä huokauksia ja sorrun ainoastaan silmäilemään tekstiä eteenpäin. Ei uppoa, ei.

Olen kyllä kyseisen kirjasarjan kahlannut väkisin läpi, mutta toistamiseen en siihen ryhdy.

2. Kirja tai kirjasarja, josta kukaan muu ei pidä, mutta sinä pidät.

Marion Zimmer Bradleyn Avalonin usvat. En ole vielä kuullut keneltäkään, että he pitäisivät siitä. Tutustuin tarinaan ensin elokuvan kautta ja etsin sitten suurella vaivalla kirjat käsiini. Rakastuin.

Kuningas Arthurin taru ei ole koskaan kiinnostanut minua kovin syvällisesti, mutta Avalonin usvat herätti sen minulle henkiin. Morgainen näkökulmasta kerrottuna tarina sai uudenlaisen valon ja imaisi minut sisäänsä. Kirjat olen lukenut kolmesti ja elokuvan katsonut niin monesti, että olen seonnut laskuissa. Pitäisi taas joskus palata molempien pariin.

3. Kolmiodraama, jossa päähenkilö päätyy yhteen sen kanssa, jonka et olisi halunnut.

Sookie Stackhouse -sarjassa ei voi varsinaisesti puhua kolmiodraamasta, koska Sookie pariutuu sarjan aikana lukuisten miesten kanssa. Minulle oli kuitenkin ensimmäisestä kirjasta asti selvää, kenen kanssa olisin hänet lopussa nähdä. Vampyyri Eric teki minuun vaikutuksen jo ensimmäisessä kirjassa heti, kun Sookie hänet ensimmäisen kerran Fangtasiassa tapasi. Sarjan edetessä alkoikin jo näyttää siltä, että tosirakkaustarina on syntynyt, kunnes yhtäkkiä tarina otti täysin uuden suunnan ja Eric vain käveli ulos Sookien elämästä vampyyriavioliitosta huolimatta.

Viimeisessä kirjassa Sookie sitten löysi tiensä uudestaan muodonmuuttaja Samin syliin. Saman miehen, jonka kanssa oli sutinaa joskus tarinan alkumetreillä. Miehen, josta en koskaan pitänyt. Miehen, joka vain ärsytti minua joka käänteessä suunnattomasti. Ei, en todellakaan tykännyt.

4. Suosittu kirjagenre, josta et pidä tai josta haluaisit pitää, mutta et pysty.

Steampunk. Tykkään höyrypunkkivaatteista todella paljon ja ajatuksen tasolla genre kiinnostaa minua paljon. Kuitenkaan en saa luettua loppuun mitään steampunk-juttua, jonka aloitan. Kiinnostukseni katoaa jostain syystä todella nopeasti ja kirja jää lojumaan jonnekin.

En osaa sanoa, missä mättää. Ehkä en vain ole vielä törmännyt siihen oikeaan (tarinaan).

5. Pidetty, suosittu tai rakastettu hahmo, josta et pidä.

Tämä on oikeasti vaikea kysymys! Jouduin miettimään vastausta pitkään enkä oikein vieläkään ole varma siitä. Sellainen voisi olla Potter-sarjan Harry Potter, mutta en minä häntäkään varsinaisesti vihaa. Hän vain ajoittain ärsyttää minua suunnattomasti. Toisaalta voisin vastata tähän Twilightin Jacobin, mutten tosin pitänyt Bellasta ja Edwardistakaan (herää kysymys, miksi oikein luin kirjat).

6. Kirjailija, josta monet pitävät, mutta sinä et.

Tolkien nousee ykkösenä mieleen. Ei minulla varsinaisesti mitään miestä itseään vastaan ole, mutta valitettavasti hänen tuotantonsa ei vain ole minun makuuni.

7. Suosittu sarja, jonka lukemiseen sinulla ei ole mielenkiintoa.

George R. R. Martinin Tulen ja jään laulu -sarja taitaa jäädä lopulta lukematta. Olen sitä kyllä aloitellut, mutta en ole päässyt alkua pidemmälle. Se on sinällään hassua, koska tv-sarjaa olen kyllä jaksanut tuijotella. Eivät ne kirjat varsinaisesti huonoja ole, mutta en saa niistä silti otetta.

Joku jossain taisi mainita Martinin tyylin olevan tolkienmainen. En ole itse tähän kiinnittänyt huomiota, mutta jos näin on, selitys kirjojen tökkimiseen on löydetty.

8. Kirja, joka on mielestäsi huonompi kuin siitä tehty elokuva.

Tämä alkaa olla jo vähän toistoa, mutta Taru sormusten herrastahan se taitaa olla. Tykkään tarinasta tosi paljon ja leffoissa se on kerrottu kivan napakasti. Ne voisin joskus katsella uudestaankin.

Vaikkei tv-sarjoista kysytty, minun on tässä kohtaa pakko mainita The Vampire Diaries, johon ihastuin vuosia sitten (nyttemmin sarja on mennyt ei-toivottuun suuntaan). Sarjan innoittamana kaivoin käsiini L. J. Smithin kirjat, joihin tv-versio löyhästi pohjautuu. Jouduin valitettavasti pettymään. Neljä kirjaa rämmin väkisin läpi ja yritin tykätä tarinasta, hahmoista ja kerronnasta. Viidennen kohdalla kasetti napsahti enkä enää kyennyt jatkamaan lukemista. Ei, ei ollut minun juttuni.

Välitän haasteen edelleen Liliana Lenton, Sannan ja MaryJanen blogeille.

Ei kommentteja