Fanitaidetta Kristallin lapsista

Fan art tai fanitaide on kuvataiteen alalaji, jossa tehdään kuvia olemassa olevista teoksista. Näitä voivat olla elokuvat, tv-sarjat, sarjakuvat ja joskus kirjatkin, vaikka se taitaa hieman harvinaisempaa ollakin (tosin esimerkiksi Harry Potter -sarjasta on valtavasti fanitaidetta). Nyt myös Kristallin lapsista on pari kuvaa olemassa. Olen suorastaan häkeltynyt!


Sain Twitterissä yhteydenoton Herainialta, joka harrastaa piirtämistä ja on lukemassa Kristallin lapsia. Hän kertoi tykästyneensä sarjan hahmoihin sen verran paljon, että halusi piirtää heistä fanitaidetta. Myönnettävä on, että olin hämmentynyt. Aika harvoin tällaista kunniaa osuu kohdalle, varsinkaan indiekirjailijan kohdalle.

Sitten 1.1.2018 sain huomata Herainian julkaisseen kaksi hahmokuvaa, enkä oikein tiennyt, miten päin minun olisi pitänyt olla. Fiilishän on uskomaton! Joku pitää teoksestani niin paljon, että haluaa oikeasti piirtää siitä. Joo, tästä puhuttiin etukäteen, mutta tällaiset jutut tuppaavat ainakin minulle realisoitumaan vasta tapahtuessaan.

Alkuperäinen twiittiMuutaman sananen kuvista


Kuva: Herainia
Saat kuvat suuremmiksi klikkaamalla niitä.

Tässä ensimmäisessä kuvassa on selvästi Momi. Hänet on helppo tunnistaa kultaisesta tukasta, mutta mielestäni tämä kuva myös huokuu sitä voimaa, joka hänessä on, vaikkei se tarinassa olekaan vielä päässyt täyteen mahtiinsa.

Arvostan suuresti myös sitä, että taiteilijan oma tyyli näkyy kuvassa. Seuraan Herainiaa itsekin Twitterissä, joten olen päässyt näkemään hänen taideteoksiaan aiemminkin. Tyyli on siis ehtinyt jo tulla tutuksi, ja olen iloinen, että Herainia on pitänyt siitä kiinni, vaikka hänen valitsemastaan hahmosta on olemassa ns. virallinen kuva, koska Momi esiintyy kahden ensimmäisen kirjan kansissakin.

Pystyn silti näkemään piirroksessa Monan (Momin mallin) piirteitä, mutta silti Herainian tyyli on oleellinen osa kuvaa ja sen tunnelmaa. Niin ja se tunnelma ylipäätään, se on minusta todella toimiva. Kuva on elävä ja täynnä liikettä, vaikka värit ovat seesteiset. Liekö tässä kyse kohtauksesta, jossa Momi osallistuu tanssiin salon ympäri?

Kuva: Herainia
Toinen kuva on Herainian sanojen mukaan hänen oma parituskuvansa. Twiitissään hän ei mainitse, ketkä kaksi tässä kuvassa ovat, mutta minä näen Neran ja Sennan. Kummallakin on vihreät silmät, ja Sennan pisamista ei vain voi erehtyä.

Kuvassa hahmojen välillä on selkeää kemiaa, mistä ei voi olla tykkäämättä. Meininki ei missään nimessä ole ujoa vaan näillä kahdella on jotain jo mielessään, vaikkei sitä ääneen olisi lausuttukaan. Tykkään romantiikasta ja se on minulle myös yksi fanitaiteen suola yleisesti ottaenkin. Senpä takia tällaisia kuvia katselee ilokseen. Ihan mahtavaa!

Fanitaiteesta yleisesti


Olen itsekin joskus muinaishistoriassa piirrellyt fanitaidetta mm. Final Fantasy -peleistä, Narutosta ja Harry Potterista, mutten ole piirtäjänä kovin kummoinen. Nykyisin piirtelyyn on ylipäätään valitettavan vähän aikaa, koska kaikki muu tuntuu syövän käytettävissä olevan ajan. Jostain on vain pakko karsia.

Vaikken itse enää piirrä, tykkään katsella toisten tekemiä kuvia omista suosikki-fandomeista. Ihailen suuresti taiteilijoita, jotka vangitsevat kuviinsa hahmojen olemuksen ja tekevät sen silti siten, että pysyvät uskollisina omalle ilmaisutyylilleen eivätkä yritä piirtää vaikkapa suoraa kopiota olemassa olevasta virallisesta kuvasta (mikä olisi minun ratkaisuni, olen melko kädetön luomaan piirtäessä uutta).

Se, että minun kirjastani piirretään fanitaidetta, on kuitenkin vielä oma lukunsa. Sitä ei oikein voi ymmärtää, koska olen kuitenkin aika pieni tekijä, jonka kirjoja on maailmalla liikkeellä vain muutamia kappaleita. En siis todellakaan odottanut mitään tällaista ja voinkin vain hämmentyneenä ja kiitollisena kumarrella Herainian suuntaan.

Mikäli Herainian taiteilut kiinnostavat enemmänkin, kannattaa tosiaan seurata häntä Twitterissä tai sitten kurkistella vaikkapa hänen DeviantArtiinsa.

Lue myös


Viikonlopun fan fiction -paja
Joulukuun superyllätys


Seuraa myös somessa!

https://www.facebook.com/annakkaija/ https://www.instagram.com/afeni84/ https://twitter.com/Afeni84

2 kommenttia

 1. Oi että! Oon tosi otettu, et halusit tehdä päivityksen, jossa mun tekemät taideteokset on mukana! :)

  Joo tosiaan Momin kuva on inspiroitu ekan kirjan kohtauksessa, jossa hän tanssi. Se oli yks suosikkikohtaukseni koko kirjassa! ^^

  Ja toisessa tosiaan ovat Senna ja Nera. Heti kirjan alusta aloin tykästymään heihin parina. Sen takia kakkoskirjan tapahtumat sai mut tirahtamaan kyyneliin. He ovat musta vaan niin suloisia yhdessä!

  Kiva, että pienet arttini ovat tuottaneet sinulle iloa! ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :)

   Tottahan toki sitä piti aiheesta postaus tehdä. Tällaista ei tapahdu ihan joka päivä.

   Mukava kuulla, että pidit siitä kohtauksesta. Todella harvoin kuulee, mistä jutuista lukijat ovat kirjoissa pitäneet (ja ehkä monen on sitä vaikea suoraan nimetäkin), joten kiva että kerroit.

   Ja erittäin mukava kuulla sekin, että pidät Sennasta ja Nerasta parina. Heidän kirjoittamisensa on ollut antoisaa mutta ajoittain myös työlästä eikä aina todellakaan helppoa, mutta tehty työ on selvästi kannattanut, jos he onnistunut koskettamaan yhtäkin ihmistä.

   Kuvista on paljon iloa. Kiitos sinulle niistä!

   Poista