Kirjoitus- ja editointityöpaja

Viime viikolla tuli vietettyä tiivis kaksipäiväinen editoimisen parissa. Ei sillä, etten muutenkin olisi tällä hetkellä kiinni editointiurakassani, mutta varasin kalenterista erikseen kaksi päivää ihan sitä varten ja taisin jopa luvata raportoida jälkikäteen blogin puolelle.Pajan toteutuminen


Järjestimme kirjoitus- ja editointityöpajan yhdessä kirjoittaja S. A. Keräsen (Symbioosin kirjoittaja) kanssa. Käytännössä nökötimme kaksi päivää keittiönpöydän ääressä ja nakutimme läppäreitämme. Toki välillä tuli harhauduttua juttelemaan tai tarkistamaan asioita netistä/somesta, mutta saatiin me myös aikaan jotakin.

S. A. Keränen työstää tällä hetkellä englanninkielistä vampyyritarinaa työnimellä deWinters. Pajan aikana hän sai 17 000 sanan rajapyykin rikki. Ilmeisesti kirjoittaminen on edennyt hyvin myös pajan jälkeen.

Minä en omia sanamääriäni viitsinyt laskea, koska urakkani tosiaan painottui editoimisen puolelle. Olin ennen pajaa seulonut tekstistä kirjoitusvirheitä ja muuta vastaavaa helposti korjattavaa ja listannut valmiiksi isompia juttuja, jotka vaativat enemmän työstöä ja pohtimista. Teksti koki jonkinlaisen mylläyksen, kun siirsin loppupuolelta pätkän prologiksi ja edelleen on mietittävä, miten paikkaan kyseisen aukon sitten sieltä loppupuolelta. Täysin samaa tekstiä ei ole järkevää siellä nimittäin säilyttää. Silti minusta tuntuu, että näin on kokonaisuuden kannalta parempi.

Pajan aikana hioin tuota prologia ja kävin läpi kolme lukua muuta tekstiä. Esilukijoilta oli tullut hyviä huomioita ja paljon pureskeltavaa. Omatkin ajatukset olivat selvästi tauon aikana jäsentyneet ja tekstiä pystyi tarkastelemaan erilaisessa valossa. Olen ihan tyytyväinen siihen, mitä sain pajassa aikaan.

Editointisuunnitelmat


Työ on silti edelleen kesken. Minulla on mahtipontinen aikomus saada kahlattua koko tekstin loppupuolisko tämän arkiviikon aikana kertaalleen läpi. Olen taas merkkaillut itselleni kohtia, joihin on vielä palattava, mutta edistynyt toisten kohtien kanssa huomattavasti. Työskentely on silti ollut hidasta, mutta ainakaan se ei junnaa paikoillaan.

Editoiminen on minulle aina melkoista tunteiden vuoristorataa. En enää eläydy varsinaiseen tarinaan kovinkaan tunteellisesti, mutta teksti tekstinä aiheuttaa kaikenlaisia tuntemuksia. Välillä olen tyytyväinen, ellen suorastaan riemuissani, siitä, kuinka hyvää tekstiä olenkaan saanut aikaan, mutta seuraavassa hetkessä minusta tuntuukin, että kaikki on kuraa ja joutaisi roskikseen. Ehkä joskus opin suhtautumaan kylmäpäisemmin editoimiseen, mutta toisaalta intohimoinen ote ja äärestä laitaan meneminen pätee minulla myös monien muiden harrastusten suhteen, joten ehkä se on vain osa perusluonnettani. Saa nähdä, tasoittuuko se joskus.

Kaikesta seilaamisesta huolimatta haluaisin tekstistä eroon kesäkuun loppuun mennessä. Se tarkoittaa, että loppukuu on vain jaksettava työskennellä sen parissa ja hiottava se niin hyväksi kuin pystyn. Sen jälkeen haluan irrottaa otteeni ja tehdä jotain muuta. Heinäkuussa todennäköisesti omistaudun lähinnä Final Fantasy XII: The Zodiac Agelle enkä edes aio ottaa paineita minkään kirjoitusprojektin suhteen. Jotain saatan raapustella, jos siltä tuntuu. Menen fiiliksen mukaan.

Jotta voin toteuttaa heinäkuun suunnitelmat, täytyy ruoskan viuhua nyt. Ei lipsumisia vaan tiukkaa työskentelyä.


Ei kommentteja