Lukupäiväkirja 28/2017: Starbound


J. J. Green - Starbound


Starbound on Shadow of the Void Space Opera -sarjan esiosa, joka on ilmeisesti julkaistu alkuperäisen sarjan jälkeen selittämään sen päähahmon, Jas Harringtonin, taustoja. Jas Harrington on marsilainen orpo, joka on saapunut Maahan ja opiskelee nyt Antartiksella työllistyäkseen myöhemmin avaruusalukselle. Opiskelijaelämää varjostaa toisinaan osan maanasukkaiden rasismia marsilaisia kohtaan, mutta toisaalta Jas saa myös paljon iloa elämäänsä mm. poikaystävästään Sergeistä. Valitettavaa tosin on, ettei Sergei pidä avaruusmatkailusta lainkaan, joten yhteinen tulevaisuus huolestuttaa Jasia.

Lähdin lukemaan kirjaa sellaisella "jee, scifiä" -asenteella, joka oli täysin väärin lähestymistapa tähän tarinaan. Periaatteessa se oli scifiä, mutta pääpaino oli ihmissuhdedraamassa. Yleisesti ottaehan minua ei tällainen haittaa, mutta nyt olin lähtökohtaisesti lukemassa mielestäni jotain muuta. Ehkä olisi taas pitänyt vähän tarkemmin selvittää, mihin oikein tarttui, mutta toisaalta kirjat ovat minulle seikkailu eikä aina ole fiksua etukäteen pohdiskella valintojaan liikaa. Yllärit voivat olla kivoja, mutta joskus sitten kohdalle osuu pettymyksiäkin.

Luinkin myöhemmin muiden kommentteja, ettei sarjan lukemista kannata aloittaa tästä esiosasta. Se on luultavasti totta, sillä en saanut otetta hahmoista ja tapahtumat jäivät dramaattisuudestaan huolimatta minulle etäisiksi. Kyse ei ollut siitä, että tarina olisi ollut jotenkin huonosti kirjoitettu, jotain vain tuntui puuttuvan. Todennäköisesti se "jotain" oli minun tietämykseni varsinaisesta sarjasta. Jos päähahmo olisi ollut minulle entuudestaan tuttu ja minulla olisi ollut valmis tunneside häneen, olisi tämä kirja todennäköisesti koskettanut minua aivan eri tavalla.

En siis suosittele tarttumaan tähän kirjaan ensimmäisenä, jos haluat tutustua Shadow of the Voidiin. Ehkä on järkevää lukea varsinainen sarja ensin ja sitten vasta katsastaa tämä esiosa, jos siltä tuntuu.

Ei kommentteja