Lukupäiväkirja 21/2017: Druid Mysteries


Philip Carr-Gomm - Druid Mysteries: Wisdom for the 21th Century


Druid Mysteries tarttui mukaan viime syksynä, kun vierailimme Stonehengellä. Sieltä lähti pari muutakin kirjaa matkaan, mutta saa nähdä, koska ehdin ne lukea. Tuo luettavien pino ei tunnu koskaan pienenevän vaan pikemminkin päinvastoin.

Kirja käsittelee nimensä mukaisesti druidismia, josta minulla oli melkoisen hatarat pohjatiedot. Olen joskus lueskellut druidien puuhoroskooppia (minun puuni koivu), mutta siinäpä se. Näin kirjan lukemisen jälkeen voin todeta, että kiinnostaisi oppia lisääkin. Varmaan siis se luettavien kirjojen pino tulee taas lähiaikoina kasvamaan, kunhan haravoin vaihtoehdoista mielenkiintoisimmat. Saa heittää myös omia suosituksia kommenttiboksiin.

Oletin kirjan olevan ikään kuin perus-druidismin opas, joka sisältäisi mm. rituaaliohjeita ja tietoa eri jumaluuksista, niistä puuhoroskooppijutuista ja Stonehengellä tapahtuvista juhlista. Noh, ihan tätä en saanut. Sen sijaan kahlasin läpi lyhyen oppimäärän druidismin yllättävän pitkästä historiasta, sanan etymologiasta ja peruslähtökohdista. Mukana oli myös meditointiharjoituksia, mutta ne voi toki halutessaan sivuuttaa, jos ei ole siitä puolesta kiinnostunut. Kirja oli siis hyvin vahvasti tietopainotteinen mystiikan jäädessä melko vähiin. Kiinnostukseni se silti onnistui herättämään.

Tiesin jo ennakkoon wiccalaisuudella ja nyky-druidismilla olevan yhtymäkohtia, mutta en tiennyt, miten hyvissä väleissä kummankin uskonnon merkittävät henkilöt ovat olleet tekemisissä keskenään. Druidismin juhlat kuulostivat myös varsin tutuilta, kun wiccasta on pohjatietoa jo ehtinyt vuosien varrella kertyä. Eroja toki on myös, mutta yhtymäkohdat helpottivat ehkä hieman asioiden sisäistämistä.

Tykkäsin kirjasta, mutta jäin tosiaan kaipaamaan jotain lisää. Tietopohja on nyt luotu, ja seuraavaksi voisi olla sen mystiikkapuolen aika. Haluaisin oppia lisää jumaluuksista, puista ja niistä juhlistakin, ehkä myös lukaista pari sanaa rituaalipuolesta. Siispä täytyy laittaa tosiaan lisälukemista etsintään.


Ei kommentteja