Viikonlopun fan fiction -paja

Viikonloppu hujahti taas kirjoittamisen merkeissä, mutta silti hieman eri tavalla kuin yleensä. Tällä kertaa syleilin jälleen rakkauslastani: fan fictionia.


Suosikkivideopelisarjani Final Fantasy täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Sen kunniaksi päätimme kaverini E:n kanssa kirjoittaa yhden fan fiction -tarinan eli ficin jokaisesta pääsarjan pelistä. Koska kyseisiä pelejä on peräti viisitoista, alkuperäisen suunnitelman mukaan meidän piti kirjoittaa raapaleita.

Julkaisemme ficit 11.9.-18.12.2017 välisenä aikana joka maanantaina yhden kerrallaan Kristallimaailmassa ja Fanitytön aarreaitassa sekä mahdollisesti myöhemmin AO3:ssa. Pelisarjan virallinen syntymäpäivä on tuolloin 18.12. ja silloin julkaisemme vielä kokoelma-pdf:n, joka sisältää kaikki kaikki 15 ficciä sekä kansitaiteen.

Ficcipaja mökkimaisemissa


Olimme optimisteja ja kuvittelimme saavamme 15 ficciä kirjoitettua yhdessä viikonlopussa. Eihän se tee kuin 7,5 ficciä per pää ja raapaleitahan kirjoittaa nopeasti.

No, toisin kävi. Onnistuin kirjoittamaan yhden raapalemittaisen tarinan, loput venähtivät pahemman kerran. Tosin kirjoitin käsin, joten 10 A4-sivua ei silti ole mikään romaanimittainen tuotos, mutta kyllä se ranteessa tuntuu. Loppujen lopuksi kirjoitin raakaversiot viidestä ficistä ja kolme jäi suunnittelun asteelle. E kirjoitti kaiketi kolme raakaversiota, mutta luonnosteli kyllä useampaa ideantynkää.

Aloitimme pajan ajelemalla mökille. Autossa ehti jo hieman pohdiskella, mistä aiheista voisimme kirjoittaa, mutta paljolti tuli höpistyä muutakin. Mökillä luonnollisesti meni aikaa asettumiseen ja ruoanlaittoon, joten varsinaisesti pääsimme aloittamaan, kun iltapäivä oli jo pitkällä. Onneksi iltaa saattoi kuitenkin venyttää ja nukkumaan mentiinkin vasta puoli yhden aikaan. On muuten vinkeää kirjoittaa pimeyden keskellä kynttilänvalossa. Tykkäsin!

Jaoimme pelit keskenämme seuraavasti:


Final Fantasy - E
Final Fantasy II - E
Final Fantasy III - A
Final Fantasy IV - A
Final Fantasy V - E
Final Fantasy VI - E
Final Fantasy VII - A
Final Fantasy VIII - E
Final Fantasy IX - A
Final Fantasy X - E
Final Fantasy XI - E
Final Fantasy XII - A
Final Fantasy XIII - A
Final Fantasy XIV - A
Final Fantasy XV - A


Minulla on siis yksi ficci enemmän kirjoitettavani, mutta E tekee kansitaiteen tuotokseemme, joten tasajako on vähintäänkin reilu, ellei sitten hänelle tule jopa enemmän työtä.

Olen kirjoittanut raakaversiot kaikista paitsi FFIV- ja FFVII-ficeistä (kirjoitin FFIII:n tänään). Yritän saada tällä viikolla nuo kaksi muutakin raakaversiota vielä valmiiksi, minkä jälkeen tietysti alkaa vielä editointi. Kovin raskasta prosessia en tästä aio silti tehdä vaan hoidan homman rennolla otteella. Tällä hetkellä ei tunnu siltä, että olisi paineita, vaikkei kaikki valmistunutkaan yhdessä viikonlopussa. (Oikeasti, mitä me oikein kuviteltiin? Kahelit!)

Osaan ficeistä saimme toiveita niissä esiintyvistä hahmoista. Tulossa on siis ainakin FFIX:stä ficci, jossa on Freya ja Amarant, FFXII:sta Balthier ja Basch, FFXIII:sta Serah ja Snow, FFXIV:stä Y'shtola ja V'kebbe sekä FFXV Noctis ja Ignis. Loppuihin ficceihin saimme itse päättää hahmot ja itse asiassa FFIV- ja FFVII-ficit kirjoitankin tästä syystä täysin omien mieltymysteni mukaan. Ai että, vielä pitäisi osata päättää, mistä haluan kirjoittaa!

Fan fictionin ihana vapaus


On pakko myöntää, että viikonloppu fan fictionin kanssa oli vapauttava. Totta kai tykkään kirjoittaa originaaleja, koska silloin saan luoda kaiken itse ja päättää, millaisia hahmoja haluan käyttää. Silti fan fictionin ihanuus on juuri siinä, ettei tarvitse luoda omaa maailmaa eikä edes omia hahmoja (ellei välttämättä halua) vaan voi ottaa jotain valmista ja käyttää sitä parhaaksi katsomallaan tavalla. Voi sukeltaa suoraan tapahtumien ytimeen, sillä oletuksena on, että lukija tuntee jo maailman ja sen lainalaisuudet. Toki niistäkin voi kertoa, mutta pakko ei ole.

Toinen ihana asia ovat valmiit hahmot. Erityisesti peleissä on paljon hahmoja, joista tykkään älyttömän paljon ja joista en vain saa tarpeekseni. Pelit eivät yksinkertaisesti riitä vaan tarvitsen jotain lisää. Siihen fan fiction on erinomainen lääke sekä luettuna että kirjoitettuna. Lukijana voin nauttia muiden luomista lisäseikkailuista suosikkihahmoilleni ja kirjoittajana voin itse viedä hahmot tilanteisiin, joissa haluan heidät nähdä. Fan fiction on ihanaa leikkiä, jota en osaa lopettaa. Onneksi ei tarvitsekaan.

Fan fiction -viikonloppu oli mukava loma niin paljon kuin tosiaan omien tarinoideni kirjoittamisesta pidänkin. Tavallaan tuo loma jatkuu edelleen, koska aivan kaikki ei valmiiksi tullut. Tarkoitus on silti jatkaa myös näiden "vakavampien projektien" parissa ja tehdä ficcaamista samalla siinä sivussa.

2 kommenttia